Hjem
Aktuelt
UiB Innsikt

UiB Innsikt: Hvordan fungerer de europeiske kraftkablene?

Hvordan påvirker utenlandskablene strømmarkedet? Det siste året har strømprisene i Sør-Norge vært rekordhøye, og strømkabler som knytter oss til det europeiske kraftmarkedet har fått mye av skylden. Vi prøver å finne ut hvordan både strømkablene, forsyningssikkerhet og det grønne skriftet påvirker det norske kraftmarkedet denne lørdagen.

UiB Innsikt: Hvordan fungerer de europeiske kraftkablene?

UiB Innsikt - Hvordan fungerer de europeiske kraftkablene? Illustrasjon: Erica Dot Net/Flickr og UiB
Produsent:
UiB

Hovedinnhold

•    Kristin Guldbrandsen Frøysa, UiB
•    Ignacio Herrera Anchustegui, UiB
•    Helene Frihammer, NHO
•    Endre Bjørndal, NHH

Europa står midt i en energikrise som både påvirker internasjonal politikk og den enkeltes lommebok. Krigen i Ukraina og en europeisk boikott av russisk energi har bidratt til at strømprisene har skutt i været både i Norge og i resten av Europa det siste året.

Likevel har mekanismene i det europeiske kraftmarkedet, og spesielt de nye kraftkablene fra Sør-Norge til Tyskland og England, vært del av forklaringen her i Norge. Er det virkelig så enkelt?

Denne lørdagen spør vi blant annet:
•    Hva betyr egentlig kablene fra Sør-Norge til Europa for strømprisen i Norge? 
•    Hvordan vil et bedre norsk transmisjonsnett påvirke strømprisene internt i Norge? 
•    Trenger norsk næringsliv strømkabler til Europa? 
•    Kan vi nekte å eksportere strøm via kablene dersom vi ønsker det? 
•    Hva er riktig prising av strøm i Norge?

Lørdagens panel er:

Kristin Guldbrandsen Frøysa er energidirektør ved Universitetet i Bergen og ansvarlig for energioverføring og fornybar energi. Guldbrandsen Frøysa holder innledningen og er ordstyrer denne lørdagen. 

Ignacio Herrera Anchustegui er førsteamanuensis ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen. Herrera Anchustegui arbeider med energirett, EU/EØS-rett, havvindenergi, konkurranserett og offentlige anskaffelser. 

Helene Frihammer er regiondirektør for NHO Vestlandet. Frihammer har tidligere arbeidet som nasjonal koordinator i Klimapartnere og har vært konsulent og prosjektleder i Capgemini med kunder innen blant annet olje og gass.

Endre Bjørndal er professor ved Institutt for foretaksøkonomi ved NHH. Bjørndal har ekspertise på analyse og regulering av energimarkeder, regulering av naturlige monopoler, prissetting og håndtering av overbelastning i elektrisitetsmarkedene, samt intermitterende fornybar energi.

Merk at UiB Innsikt denne høsten er flyttet fra Universitetsaulaen til Universitetsbiblioteket for humaniora (Haakon Sheteligs plass 7).

Arrangementet vil også være tilgjengelig både live og i opptak på Youtube. Se sendingen på Youtube på toppen av denne siden eller her

Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Velkommen!