Hjem
Aktuelt
UiB Innsikt x Festspillene i Bergen:

UiB Innsikt: Å tenke bortenfor kanon

I vår arrangeres UiB Innsikt i samarbeid mellom UiB, Studentersamfunnet og Festspillene i Bergen. I «Å tenke bortenfor kanon» foreleser musikkritiker og forfatter Alex Ross om fortellingen om den vestlige kanon.

Alex Ross
Musikkritiker og forfatter Alex Ross foreleser om den vestlige kanon.
Foto/ill.:
Josh Goldstine

Hovedinnhold

Musikkritiker og forfatter Alex Ross har et tema han stadig vender tilbake til: Hvordan ble den klassiske kanon til, med sin tunge vekt på et relativt lite antall berømte navn? Kanon defineres som et utvalg verk innen litteratur, musikk eller andre kulturuttrykk som er ansett som de mest sentrale og innflytelsesrike, og i dette foredraget spør han hvorvidt kanonen innen klassisk musikk i fremtiden kan utvides til å inkludere en mer mangfoldig gruppe komponister. 

Alex Ross har vært musikkritiker i The New Yorker siden 1996. Han dekker alt av klassisk musikk, fra opera til samtidens avant-garde, og skriver også om litteratur, historie, kunst, film og økologi. Som forfatter og skribent har han vunnet en rekke priser og stipender. Hans første bok, The Rest is Noise: Listening to the Twentieth Century, handler om musikkens kulturhistorie siden 1900 og ble Pulitzer-finalist. Han har også skrevet essay-samlingen Listen to This og Wagnerism: Art and Politics in the Shadow of Music om Wagners enorme kulturelle betydning. 

Forelesningen blir holdt på engelsk, er gratis og er åpen for alle så lenge det er plass i salen. 

Arrangementet er et samarbeid med UiB Innsikt: Universitetet i Bergen og Studentersamfunnets formidlingsserie. Arrangementet er støttet av Fritt Ord.