Hjem
Aktuelt
Nyhet

UiB fordømmer Ugandas anti-LHBTQ+-lov

Som en langvarig partner for Uganda, og Makerere Universitet, fordømmer Universitetet i Bergen loven om Ugandas anti-LHBTQ+-lov.

UiB og SMUG i Uganda
UiB ved fungerende universitetsdirektør Tore Tungodden, prodekan for forskning ved Det medisinske fakultet Marit Bakke og rektor Margareth Hagen besøkte SMUG-senteret (Sexual Minorities Uganda) og leder Frank Mugisha (midten) i november 2019.
Foto/ill.:
Andrea Magugliani

Hovedinnhold

– Vi er dypt bekymret for sikkerheten til LHBTQ+-samfunnet i Uganda. Med sin vidtrekkende kriminalisering av homofili og straffer som inkluderer dødsstraff er lovforslaget en av de mest restriktive anti-homolovgivningene i verden, og et åpenbart angrep på universelle menneskerettigheter, sier UiB-rektor Margareth Hagen.

Nylig ble det kjent at Uganda innfører dødssftraff for homofili. «Promotering av homofili» vil straffes med 20 års fengsel, og det å vite om homofile personer uten å angi dem til politiet, er nå straffbart.

– Lovforslaget har allerede ført til økt hat og vold mot en sårbar minoritet. Lovforslaget setter også viktige fremskritt og vinninger innen helse, kampen mot hiv/aids og andre viktige utviklingsprioriteringer som har vært en hjørnestein i samarbeidet med Universitetet i Bergen i flere tiår, sier Hagen.

Det er allerede levert inn søksmål til konstitusjonsdomstolen. Flere av saksøkerne har UiB-tilknytning, bl.a Sylvia Tamale, tidligere dekan på juridisk fakultet ved Makerere, og som holdt Annual Lecture on Law & Social Transformation i fjor. Adrian Jjuuko, direktør for HRAPF – Human Rights Awareness and Protection Forum og har samarbeidet på forskningsprosjekter hos UiB i et tiår, i tillegg til flere sterke LHBT-aktivister (bl.a. Raftoprismottaker Frank Mugisha og Kasha Jaqueline), journalister og politikere. 
 
De internasjonale reaksjonene er mange og sterke og USA signaliserer at de vurderer sanksjoner.