Hjem
Aktuelt
Nyhet

Besøkte Språksamlingene ved UiB

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch besøkte Universitetet i Bergen for å presentere regjeringens språksatsing.

Dekan, rektor og statsråd snakker sammen
Prodekan ved Det humanistiske fakultet, Ole Thomassen Hjortland og UiB-rektor Margareth Hagen i samtale med forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch.
Foto/ill.:
Odd Vegard Kandal-Wright, UiB

Hovedinnhold

Besøket kom mindre enn en uke etter at statsbudsjettet for 2024 ble lagt fram. Der fikk miljøene knyttet til språksamlingene ved UiB et solid løft, med økte tilskudd til blant annet Norsk Ordbok og Termportalen.

– Det er ikke vanskelig å komme til Bergen å lansere regjeringens satsing på språk. Universitetet i Bergen har over tid tatt et stort ansvar for norsk fagspråk, og det er jeg glad for at de fortsatt vil gjøre, sier Sandra Borch, forsknings- og høyere utdanningsminister. 

Språksamlingene ved UiB har ansvar for flere store nasjonale prosjekter knyttet til norsk språk:

  • Universitetet i Bergen holder på med en omfattende revisjon av Bokmålsordboka og Nynorskordboka i samarbeid med språkrådet.
  • UiB og Høgskulen i Volda samarbeider om å revidere og digitalisere alfabetstrekket a–h i Norsk Ordbok.
  • UiB har det nasjonale ansvaret for Termportalen, som skal sikre utvikling og tilgjengeliggjøring av norsk terminologi.

Trakk fram Jon Fosse

– Jeg er glad for at regjeringen viser politisk vilje til å støtte språkarbeidet på UiB. Som rektor er jeg stolt over den rollen UiB har tatt for å forvalte og utvikle norsk fagspråk og terminologi. Det er en rolle vi tydelig skal ha fremover også, sier rektor Margareth Hagen. 

Under besøket på HF-biblioteket ved Universitetet i Bergen, trakk Borch også fram viktigheten av å styrke den norske språket.

– Det er viktig å ta vare på språket vårt. Det fikk vi et sterkt bevis på forrige uke, da det ble kjent at Jon Fosse tildeles Nobelprisen i litteratur. Det er en pris vi alle kan være stolte av, og spesielt Universitetet i Bergen og Det humanistiske fakultet.