Utvider DIGI-tilbudet
UiB har dette semesteret lansert emnepakken DIGI for studenter ved Høgskulen på Vestlandet og Fagskulen Vestland.

Hovedinnhold
For tre år siden lanserte Universitetet i Bergen emnepakken DIGI som består av små enkeltemner. Hvert emne gir 2,5 studiepoeng og er ment å ta som et lite kurs ved siden av annen utdanning eller jobb for å øke digital forståelse, kunnskap og kompetanse.
Siden lanseringen i 2022, har tilbudet blitt utvidet til å gjelde ansatte på UiB og deretter - med støtte fra HK-dir - som videreutdanningstilbud rettet mot ansatte i små og mellomstore bedrifter på Vestlandet. Nå har UiB inngått avtale med Høgskulen på Vestlandet og Fagskulen Vestland, og tilbyr emnene til deres studenter. Denne våren er det totalt over 4000 påmeldinger til de ulike DIGI-emnene.
– Vi er veldig glade for å kunne utvide tilbudet til å også gjelde studenter fra andre institusjoner. Disse emnene skal kunne tas i kombinasjon med de aller fleste studie- og utdanningsprogram, og undervisningen er lagt opp slik at den ikke kolliderer med øvrig undervisning. I arbeidet i Kompetansebehovsutvalget, ser vi nettopp også på hvilke muligheter studenter har for å kunne tilegne seg digital kompetanse uansett deres fagområder, sier prorektor ved UiB Pinar Heggernes, som også er medlem i Kompetansebehovsutvalget.
Høgskulen på Vestlandet som er en av institusjonene der studenter kan ta DIGI-emnene er svært fornøyde med samarbeidet med UiB.
– HVL setter pris på at våre studenter får tilgang til emnepakken DIGI ved UiB. Digital kompetanse og kunstig intelligens er viktige områder for fremtidens arbeidsliv, og dette tilbudet gir studentene våre nyttig innsikt og ferdigheter. Vi ser fram til evalueringen av prøveordningen og til videre samarbeid innen KI – både i utdanning, forskning, nyskaping og formidling, sier prorektor for regional utvikling ved Høgskulen på Vestlandet, Geir Kåre Resaland.
Inviterer andre til å bli med
DIGI-emnene undervises av forskere og fageksperter fra relevante fagmiljøer fordelt på fem av UiB sine syv fakulteter. Denne våren er det om lag 60 studenter fra de andre institusjonene som skal ta emner ved UiB, og Heggernes håper at tilbudet kan økes i omfang fremover.
– I denne prøvefasen fikk studentene utenfor UiB veldig kort frist for påmelding. Derfor tror vi at søkertallene til neste semester blir høyere. Vi ønsker å invitere flere institusjoner inn i dette samarbeidet. Jeg syns det er fint at vi med dette tilbudet også kan bygge en bro mellom høyere utdanning og fagskolen, sier Heggernes.
Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse bisto med støtte da tilbudet ble utviklet til eksterne utenfor UiB, og de er fornøyde med at tilbudet nå også gis til andre studenter.
– Det er svært gledelig å se at så mange studenter også fra andre institusjoner nå får glede av det gode arbeidet UiB har gjort med emnepakken DIGI. Med støtte fra HK-dir er det allerede gjort et imponerende arbeid for å videreutvikle emner som treffer UiBs egne studenter, ansatte og arbeidslivet. At UiB i tillegg åpner for eksterne studenter, kan vise vei og inspirere liknende initiativer. I økonomisk trange tider trenger vi mer av denne typen samarbeid, sier direktør for HK-dir Sveinung Skule.