Hjem
Aktuelt
Bergen Museum

Travel vår for arkeologene

12 utgravinger står på planen for arkeologene på Bergen Museum i år. Størst av dem er 7-8 boplasser fra steinalderen på øya Lutelandet i Sunnfjord.

Hovedinnhold

I vår starter utgravningsarbeidet på Lutelandet, hvor undersøkelser i forbindelse med en eventuell industrioppbygging tyder på at det finnes 7-8 boplasser fra steinalderen.

– Det er noe av det største vi har vært borte i på Vestlandet. Og de eldste er trolig 10.000 år gamle, sier Asle Bruen Olsen, avdelingsleder for seksjon for ytre kulturminnevern på Bergen Museum, til Bergens Tidende.

Pionérbosetning

I løpet av sommeren håper Olsen at arkeologene vil finne ildsteder på plassen, siden karbonet kan dateres nokså nøyaktig ved hjelp av moderne teknikk.

– Vi regner med å avdekke steinalderboplasser som har tilhørt pionérbosetningen på Vestlandet. Trolig har de blitt fraflyttet før eller under Svartedauen, sier Olsen til Bergens Tidende.

Avisen skriver i papirutgaven sin i dag (ikke på nett) at 2011 blir et toppår for arkeologiske utgravninger innenfor Bergen Museum sitt område, som er Hordaland, Sogn og Fjordane og Sunnmøre.

Museet har ansvaret

I tillegg til utgravningene på Lutelandet, hvor 20 arkeologer vil være i arbeid gjennom sommeren, blir det også gjort arkeologiske feltarbeid på Giske i Møre og Romsdal, Askøy, Straume i Bergen, i Ørsta og Volda og Herøy i Møre og Romsdal, Ågotnes i Fjell, i Voss, i Eid i Sogn og Fjordane, i Lærdal og på Filefjell i Sogn og Fjordane.

I tillegg til å ha museumsutstillinger med arkeologiske funn, arbeider Bergen Museum nemlig også med å avdekke dem. Gjennom Seksjon for ytre kulturminnevern har museet ansvar for saksbehandling og faglige undersøkelser av arkeologiske kulturminner i sitt område.