Hjem
Aktuelt
Nyhet

Cruiseturister bruker minst

Det blir stadig flere cruiseanløp på Vestlandet. Men cruiseturistene legger kun fra seg halvparten av det campingturistene gjør i kroner og ører, etter at boutgiftene er trukket fra.

Antallet cruiseturister har tidoblet seg i løpet av de siste tretti årene på...
Antallet cruiseturister har tidoblet seg i løpet av de siste tretti årene på verdensbasis. Men cruiseturistene bruker minst penger av alle turistgrupper når de er på land.
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

I løpet av de siste årene har det kommet færre utenlandske turister til Vestlandet. Andelen cruiseturister har derimot økt. Men dette betyr lite for økonomien til havnebyene, ifølge en turiststudie fra Universitetet i Bergen.

– Campingturister legger fra seg dobbelt så mye som cruiseturistene, og da regnes ikke campingutgiften med, sier professor Svein Larsen ved Institutt for samfunnspsykologi.

Studien ble nylig publisert i artikkelen ”Belly full, purce closed”, i tidsskriftet Tourism Management Perspectives.

Bruker minst

Larsen har, som en av de første, studert hvor mye penger cruiseturister legger igjen på land. I løpet av de tre siste somrene har han intervjuet i overkant av 8000 turister, hvorav 1300 var cruisepassasjerer.

– Resultatet er entydig. Cruiseturistene bruker minst penger av alle typer turister, sier Larsen.

Studien viser at cruiseturister bruker i gjennomsnitt rundt 300 kroner dagen på land. Mellom 20 til 40 prosent  går aldri i land. Halvparten av de som går i land bruker under 250 kroner.

Til  forskjell bruker camping- og vandrehjemsturister det dobbelte. Vanlige familieturister som bor på hotell bruker mest, med rundt 1000 kroner per dag i gjennomsnitt. Dette er i tillegg til hva de betaler for hotellovernattingen.

Ny masseturisme

Larsen tror at den lave pengebruken blant passasjerene skyldes lave cruisepriser med all inclusive. Et seksdagers cruise koster i noen tilfeller ikke mer enn 220 euro. Samme reise og opplevelser som man får med et  cruise koster gjerne det mangedobbelte  med fly og individuelt opplegg.

– Cruise er den nye masseturismen. Turistene går mette i land og får kjøpt alt de trenger om bord, sier Larsen.

I tillegg er cruiseselskapene nødt til å tjene penger. De slipper ikke turistene på land i mer enn åtte timer om gangen.

Ikke bærekraftig

De eneste som tjener på økt cruisetrafikk er havnevesenet, og kanskje guider og cruiseservice-bransjen. Få midler kommer offentlige toalett, butikker eller turistattraksjoner til gode, ifølge Larsen. Han mener at kommunene bør tenke annerledes om turisme.

– Kanskje kommunene burde satse på mer bærekraftig turisme. Unge folk og familier legger igjen mye penger. Cruiseturister går heller på gratismuseer enn på Akvariet, sier Larsen.

Cruiseturistene bruker mest penger på kafebesøk, sightseeing og shopping med 50 kroner i hver kategori.

– Dette er ikke bærekraftig turisme. Køene blir lange når cruiseturistene kommer i land, men de legger ikke mye igjen, sier Svein Larsen.

I tillegg viser en rekke nyere studie at cruisenæringen kan ha negative miljøkonsekvenser.