Forskningsdagene

Forskningsfest i Bergen

Tusenvis av barn og voksne besøkte Forskningstorget på Festplassen.

Tusenvis av vitelystne besøkte Forskningstorget.
Foto/ill.:
Ingvild Festevoll Melien

– Ah, det er spennende.

Jobin Varughese er stipendiat på Institutt for kirurgiske fag på Universitetet i Bergen. Den siste tiden har han derimot brukt mye tid på å tenke på "Myteknekkerne", hvor han sammen med andre forskere skal bidra til å knuse populære myter.

Se hele programmet for Forskningsdagene i Bergen.

–  Jeg har alltid likt "Mythbusters"-programmet på Discovery Channel, og syns at det var veldig kult at det skulle lages noe lignende her i Bergen, og at jeg attpåtil kunne få være med på det. Det er veldig kjekt å kunne lage et underholdningsprogram av det slaget som gjorde at jeg fikk interessen opp for å fundere og lære om nye ting da jeg selv var yngre, sier Varughese.

Siden 25-åringen har bakgrunn fra medisinske fag, kommer han til å fokusere på helsemyter. Er det for eksempel sant at man mister mesteparten av kroppsvarmen gjennom hodet når det er kaldt?

Se flere bilder fra Forskningsdagene i Bergen.

Fra basssenget til kantinen

Myteknekkerne er en del av Forskningsdagene UNG: 28. september fylles Studentsenteret med 800 elever fra videregående skoler i Hordaland som får oppleve en interaktiv kveld i forskningens tegn.

– Vi har i mange år blitt spurt hvorfor vi ikke har noe program for videregående skoler. I år ville vi klinke ordentlig til, og åpner hele Studentsenteret fra bassenget til kantinen, forteller Jørgen Flint, leder for Forskningsdagene i Bergen.

Han forteller at forskerne selv synes ungdommene er en spennende målgruppe.

For barn og voksne

Debattprogrammet er også forbedret på årets festival. Blant annet er foredragene delt inn i faste konsepter rundt en fastsatt tid – fra femten til seksti minutter – og finner sted på Chagall.

– Vi vil prøve å gi folk en helaften, og synes programmet har blitt veldig bra. Chagall gir en uformell og trivelig ramme rundt debattene, sier Flint.

To av Forskningsdagenes største suksesser blir videreført i årets program. Den 22. september er alle byens barn og foreldre invitert til Forskningstorget på Festplassen, for å møte forskere og gjøre eksperimenter.

Dagen før holdes den lokale finalen i Forsker Grand Prix i Grieghallen. Etter at Bergen var først ute med formidlingskonkurransen i 2010, arrangeres det nå i seks byer i Norge. I Bergen vil ti unge forskere konkurrere i å bli den beste formidleren, og gå videre til den nasjonale finalen.

Formidling fra scenen

Myteknekker Jobin Varughese har sceneerfaring fra studentteateret Immaturus, og han deltok i Forsker Grand Prix i fjor.

– Det var utrolig gøy å være med på. Det var en real utfordring, men litt av en opplevelse.

Han sier at skuespilleryrket ikke er så langt fra forskningen som man skulle tro.

– Det gjør at jeg får et helt annet perspektiv på dette med å stå på scenen foran publikum. Formidling er ikke lenger bare det å stå og snakke om arbeidet mitt – det er minst like viktig hvordan jeg forteller om det. Man blir tvunget til å tenke på målgruppen når man driver med teater, og det er absolutt ikke dumt å ta med seg tilbake til når jeg skal fortelle om forskningen min heller.