Minst stryk ved UiB

Universitetet i Bergen kommer best ut blant norske læresteder målt i strykprosent.

Hovedinnhold

Færre stryker på eksamen enn for noen få år siden. Mens det i 2002 var 10,3 prosent som strøk, var tallet falt til 7,2 i vårsemesteret 2010. Det viser tall fra Database for statistikk for høyere utdanning.

Best av alle kom Universitetet i Bergen ut, med 4,8 prosent stryk. Den høyeste andelen var ved Universitetet i Stavanger, hvor 8,6 prosent strøk.

Uklar årsak

Nifu-forsker Elisabeth Hovdhaugen sier til Teknisk Ukeblad at det ikke er klart hvilke faktorer som har størst betydning for at færre stryker.

– Inntakskvaliteten kan være en årsak, særlig for 2010-tallene. Flere søkte seg til høyere utdanning, noe som førte til at de svakeste studentene ble sjaltet ut. Det kan forklare at færre strøk, sier Hovdhaugen til tu.no.

Trenden er at det er høyere strykprosent på de rent vitenskapelige høyskolene.

Like godt i som i fjor

Også i 2009 kom Universitetet i Bergen best ut blant universitetene. Strykprosenten lå da som i fjor på 4,8 prosent. Den gangen trakk rektor Sigmund Grønmo frem at UiB mottok Kunnskapsdepartementets utdanningskvalitetspris i 2009.

– I tillegg får vi jevnt over mange søkere til våre studieplasser og dermed gode og motiverte studenter. Det er vanskelig å si om vi gjør noe som de andre institusjonenene ikke gjør, men vi har stor oppmerksomhet rundt dette. Det gir gode resultater, sa Grønmo til tu.no den gangen.