Rangering

UiB-forskning siteres mer

Universitetet i Bergen er på 64. plass i verden når det kommer til siteringer per ansatt, viser QS World University Rankings.

Rektor Sigmund Grønmo
Rektor Sigmund Grønmo.
Foto/ill.:
Eivind Senneset

Hvert år rangerer QS World University Rankings de beste universitetene i verden ved hjelp av komplekse metoder. Det som måles er blant annet antall siteringer per ansatt, et område hvor Universitetet i Bergen stadig klatrer.

Mens UiB var på 92. plass i verden på antall siteringer i 2011, har universitetet klatret til 64. plass i år.

– Det er en meget positiv og sterk fremgang, som er et uttrykk for forskningens kvalitet, sier rektor Sigmund Grønmo.

Endret tallgrunnlag

hovedrangeringen av verdens universiteter går UiB tilbake fra fjorårets notering på 121, til 145. plass i 2012.

– Det skyldes kun en endring i det studenttallet som er lagt til grunn, sier Grønmo og forklarer:

– I 2011 var plasseringen basert på en annerledes vurdering av studenttallet. Det gjør at vi i år kommer dårligere ut på forholdstallet mellom studenter og ansatte og på andelen utenlandske studenter.

Positiv trend

Grønmo peker på den positive utviklingen UiB har hatt på QS-rangeringen siden 2005. Dette året var Universitetet i Bergen på en 320. plass i verden, noe som betyr at universitetet har gått frem 175 plasser på syv år.

– Det er en svært positiv utvikling, som alle fagmiljøene ved universitetet har grunn til å være stolt av, sier Grønmo.

QS-rangeringen har også sett på enkelte fagområder. UiB kommer spesielt godt ut på området "Moderne språk", med en plassering mellom 51 og 100.