Armauer Hansens Hus i ny drakt

Torsdag 7. februar åpner det nyrestaurerte bygget. - Det vil gi langt bedre fasiliteter for studentene våre, sier Nina Langeland, dekan for Det medisinsk-odontologiske fakultet.

Armauer Hansens Hus har nylig åpnet igjen etter å ha blitt restaurert.
Foto/ill.:
Solrun Dregelid

AV SOLRUN DREGELID

Dermed er nesten to års brakketilværelse over for Langeland og resten av fakultetsadministrasjonen ved Det medisinsk-odontologiske fakultet. Den 7. februar, flytter de inn i de flunkende nye lokalene sammen med studenter på fakultetet og ansatte på Haukeland Universitetssykehus. Klokken 14 vil det bli en formell åpning med omvisning, orientering og bevertning.

- Den viktigste forskjellen mellom det nye og det gamle bygget er at det blir langt bedre tilrettelagt for studentene. Det blir bedre og flere leseplasser og flere grupperom, sier Langeland.

- Bygget er viktig som samlingspunkt for hele Det medisinsk-odontologiske fakultet og for samboerskapet med Helse-Bergen, supplerer universitetsdirektør Kari Tove Elvbakken.

Haukelands ansatte vil disponere 40 prosent av bygget mens UiB vil disponere resten.

Var uegnet

Huset ble satt opp i 1963 og var i utgangspunkt et avlastingsbygg for mikrobiologi og immunologi.

- Det gamle bygget var et gammelt laboratoriebygg og var uegnet som lesesal og kontorer. Arealutformingen nå er mye bedre samt at inneklimaet også vil bli hevet flere hakk, sier Langeland.

- Det var problemer knyttet til bygget, men etter at universitetet prioriterte midler til å rehabilitere det, har alt gått veldig fort og greit, sier Elvbakken.

228 leseplasser

Til sammen vil studentene ved fakultetet få 228 leseplasser i første etasje av bygget. Der vil studentenes informasjonssenter også ligge. En ny gangbro vil i tillegg sørge for at studentene vil kunne gå tørrskodd mellom Sentralblokken og Haukeland Universitetssykehus.

Huset er opprinnelig oppkalt etter Gerhard Armauer Hansen. Han er uten sammenligning den mest berømte norske lege gjennom tidene. Hans oppdagelse av leprabasillen (1873) hører til pionerverkene i internasjonal medisin, og det var første gang man påviste at en basill kunne være årsak til kronisk sykdom hos mennesket. Hansen ble født i 1841 og døde i 1912.