Tegneseriepioner til Bergen

Joe Sacco, kjent for sine grafiske reportasjer i grenselandet mellom tegneserie og journalistikk, kommer til Bergen neste uke.

Maltesisk-amerikanske Sacco er mest kjent for sitt verk ”Palestine”, en beretning fra hans opplevelser i møte med beboere på vestbredden og Gazastripen fra begynnelsen av 90-tallet. Når fortellingene ble samlet i ett bind i 2001 fikk Sacco sitt kritiske og kommersielle gjennombrudd.

- Sacco er en pioner, og når han drev med dette på 90-tallet var metodene hans relativt obskure. Han hadde et ønske om å bli journalist, men klarte ikke tilpasse seg profesjonen. Da fikk han ideen om å reise til Midtøsten på egenhånd og tegne ned sine opplevelser, sier Øyvind Vågnes, postdoktor fra Institutt for informasjons- og medievitenskap og deltaker i UiBs forskningsprosjekt på visuell kultur, Nomadikon.

Subjektivt om minner

Sacco skapte en ny form for historiefortelling med sine grafiske reportasjer, men en annen foregangsfigur, Art Spiegelman, viste verden de grenseoverskridende mulighetene som ligger i tegneserieuttrykket. Hans ”Maus”, om farens opplevelser som jøde i andre verdenskrig, sørget for at det det ble større kulturell prestisje knyttet til mediet, og Sacco bidro en stund til Spiegelmans magasin RAW.

- Det som er spesielt interessant med Sacco er at han beskriver andres minner om noe som har skjedd, gjerne for lenge siden. Fortellingene kan være kontrasterende, og han synliggjør problemstillingen ved å reflektere over hvor ustabile minnene er. Samtidig plasserer han seg selv veldig tydelig i fortellingene for å vise at alt er subjektivt filtrert. Fordi historiene fortelles gjennom tegninger ligger det muligheter i å knytte sammen begivenheter på en veldig sterk visuell måte, sier Vågnes.

Det er Nomadikon som har invitert Sacco og andre gjester til en dag i Bergen med samtaler om temaet landskap, minne og politikk. På Studentsenteret holder Vågnes foredrag om Saccos siste storverk, ”Footnotes in Gaza”, mens arkitekten Eyal Weizman og W.J.T. Mitchell, en ledende figur innenfor forskning på visuell kultur, bidrar til å gjøre arrangementet flerdisiplinert.

Levende bilder

Nomadikon jobber med bilder i et vidt spekter av mediale uttrykk. Flere av forskerne i prosjektet er spesielt interessert i vanskelige konflikter, og rollen bilder spiller i måten konfliktene utvikler seg på. Møtet med Sacco er relevant for Vågnes, som har jobbet med krigen mot terror og aktører som er både dokumentarister og kunstnere. I november holder Nomadikon en stor internasjonal konferanse over flere dager der noen av de samme temaene går igjen.

- Målet er å lage en konferanse som samler en rekke disipliner rundt beslektede problemstillinger. I anledning konferansen har vi formulert det slik at bildet er en form for gest, derav tittelen IMAGE=GESTURE. Det betyr ulike ting for ulike folk. Vi er opptatt av at bilder er levende aktører, at de ikke bare viser eller dokumenterer prosesser, men skaper prosesser.