Vellykket forskningshelg

Flere nye arenaer og fint vær sørget for mange engasjerte publikummere i helgen.

– Før kunne legen si til pasienten ”det der er ikke noe”, det kan man ikke i dag. Pasientene forventer at alle små plager skal løses.

Hjertesukket kom fra fastlege og seniorforsker på Uni Helse, Erik L. Werner da debatten gikk på Hotel Norge om moderne mennesker aldri blir friske nok. Det kunne blitt et tungt tema, men panelet holdt tonen lett og salen var engasjert.

– Folk kan ikke gjøre noe med plagene sine, men de kan gjøre noe med holdningene sine. Løsningen er å være villig til å være dødelig. Det er mange måter å forkorte livet på, men ingen måte å forlenge livet. Jeg vil advare mot å lytte til kroppens signaler, for da hører du så mye rart, sa professor Ingvard Wilhelmsen fra Institutt for indremedisin på UiB.

Debatten på Hotel Norge var bare ett av mange nye grep som Forskningsdagene i Bergen tok i år for å møte publikum andre steder i sentrum.

Kjemi i sentrum

To høye smell fra forskningsteltene på Festplassen setter en støkk gjennom tre ender, og sender en flokk med duer opp i nervøse sirkler over Lille Lungegårdsvann.

De hvite teltene har for mange blitt synonyme med Forskningsdagene, siden de huser et vell av vitenskapsstasjoner hvor barn og voksne kan møte forskningen i mer uformelle og interaktive omgivelser. Årets Forskningsdager har temaet kjemi, og kremen av Bergens forskningsformidlere hadde tatt oppfordringen mer og mindre bokstavelig.

Et stadig skiftende publikum av barn og unge kunne her få leke seg med ulike sider av forskningen, alt fra en stasjon hvor man kunne få analysert sin egen frokostblanding, til et yrkesvalglaboratorium og – åpenbart – høytsmellende forskning.

Bibliotek og café

– Oljen er ikke ubegrenset. Vi har funnet alle de enkle forekomstene, nå kommer de vanskelige. I løpet av de neste tjue til førti årene vil oljealderen ta slutt.

Professor Tanja Barth var førstekvinne ut da Bergen offentlige bibliotek inviterte til tolv foredrag på fire timer. I løpet av ettermiddagen skulle mange ulike forskere vise publikum korte glimt fra forskningen sin.

På Kafe Sanaa i Marken var temaet for dagen ”Bergen i verden og verden i Bergen”. På den internasjonale kafeen var det fullt hus fra første foredrag, hvor professor Bernt Lindtjørn fra Senter for internasjonal helse snakket om mødredødelighet i Afrika.

Publikummet som hadde møtt opp vara både velinformert og engasjert, og debatten blomstret både under og etter foredragene.

Integrert i byen

At publikum kunne gå andre steder enn Festplassen for å møte forskningen var nytt av året på Forskningsdagene. Ifølge Jørgen Flint, leder for Forskningsdagene i Bergen, var dette et grep for å integrere Forskningsdagene mer i byen.

– Tidligere har alt vært på Festplassen. Ved å lage ulike konsepter ville vi vise at man kan gjøre andre ting. Jeg tror det var et veldig riktig grep å gjøre, tilbakemeldingene fra både publikum og forskere har vært gode, sier Flint.

Forskningsdagene fortsetter hele uken. Programmet kan du se her.