Hjem
Aktuelt
SEMESTERSTART

Velkommen til nytt akademisk år

Tirsdag 16. august markeres starten på et nytt akademisk år med en høytidelig seremoni på Muséplass.

Hovedinnhold

 - Dette er en viktig hendelse for både nye og gamle studenter og ansatte, sier rektor Sigmund Grønmo.

Velkomstseremonien er en del av semesterstart som foregår med en rekke store og små arrangement og aktiviteter hele uke 33.

I år er rektor ekstra fornøyd med å kunne ønske velkommen foran et Bergen Museum som er ferdigrestaurert utvendig. Det ærverdige bygget som huser de naturhistoriske samlingene skal bli universitetet og Bergens nye storstue når rehabiliteringen er ferdig. Aulaen skal åpnes til grunnlovsfeiringen i 2014.

- Dette blir en materiell synliggjøring av vår plass i en europeisk universitetstradisjon, sier han.  Les mer om museumsprosjektet.

Markering før åpningen

Før det akademiske året åpnes, vil det bli en markering for å vise medfølelse for de skadede, rammede og etterlatte etter terrorangrepene mot Norge 22. juli.

Ifølge universitetsledelsen skal markeringen og åpningen av det nye akademiske året også vise at terrorhandlingene ikke truer oss til redsel og stillstand, men skal møtes med styrket tro på arbeidet for menneskeverd, likhet og demokrati.

Akademiske høydepunkter

Det kan trekkes frem en rekke høydepunkt fra det akademiske året som har gått. UiBs fagmiljøer er gjennomgående gode over hele den faglige bredden, og stadig flere av dem er blant de beste i verden på sine felt. Dette gjenspeiles i uttellinger i internasjonale forskningsprosjekter og ikke minst på de mange ulike rankinglistene som UiB har klatret oppover på de siste årene. I den siste universitetsrangeringen fra Times Higher Education er UiB på 135. plass blant de 200 beste universitetene i verden. Dette er beste plassering i Norge og blant de femti beste i Europa.

-De gode resultatene er fremfor alt oppnådd takket være en langsiktig satsing på kvalitet og stor innsats fra alle grupper ansatte og dyktige studenter, sier Grønmo.

I 2010 ble 237 doktorer kreert ved universitetet, som er ny rekord. UiB hadde også landets største vekst i primærsøkere i 2010. Til sammen 8600 søkere hadde UiB som førstevalg.

- Det er svært gledelig at vi får både flere og bedre kvalifiserte studenter, sier rektor.

Akademisk kvalitet

Nå ser Grønmo frem til et nytt og spennende akademisk år med fornyet akademisk innsats. I tråd med den fornyete strategiske planen som er vedtatt for de neste fem årene, skal universitetet fortsette å prioritere kvalitet i alle ledd fra forskning, undervisning til formidling. En rekke viktige begivenheter skal markeres. Ikke minst den tradisjonsrike og ærverdige doktorgradspromosjonen. som arrangeres i Håkonshallen 26. august.

-Denne seremonien blir spesiell, siden her også skal utnevnes to nye æresdoktorer ved UiB, Gudmund Hærnes og Arne Skauge. Begge disse er i høyeste grad eksponenter for den kvaliteten vi ønsker å assosieres med ved UiB, avslutter rektor.