STEMMERETTSJUBILEET

53 år med stemmerett - nesten ingen makt

Nesten alle kvinnene i Iran er imot regjeringen, men det vil ikke vises på valgdagen, sa Shirin Ebadi. Hun besøkte UiB i anledning jubileet for 100 års stemmerett.

Shirin Ebadi mener mange, og kvinner, ikke kommer til å stemme den 14.juni...
Shirin Ebadi mener mange, og kvinner, ikke kommer til å stemme den 14.juni fordi det ikke er frie valg.
Foto/ill.:
Solrun Dregelid

Hovedinnhold

I forbindelse med markeringen av stemmerettsjubileet holdt den iranske nobelprisvinneren, menneskerettighetsaktivisten og advokaten, festforedrag foran en fullsatt sal i studentsenteret den 11.juni. Ebadi gikk hardt ut mot forholdene for kvinner i sitt eget land, tre dager før det iranske valget.

- Selv om vi har hatt stemmerett for kvinner i Iran i 53 år, har kvinner fremdeles nesten ingen makt. Vokterrådets utnevnelse av kandidatene gjør at det ikke er frie valg. Jeg tror derfor få kvinner vil stemme ved valget den 14. juni, sa Ebadi.

Vokterrådet, som er oppnevnt av Irans religiøse overhode, ayatolla Ali Khamenei, har godkjent åtte kandidater til fredagens presidentvalg i Iran. Reformister og kvinner får ikke stille til valg.

Ikke fri utdanning for kvinner

Nylig har også andre kvinneundertrykkende restriksjoner blitt innført i diktaturet.

- I Iran er over 60 prosent av Universitets-studentene kvinner og nesten alle kvinnene i Iran er imot regjeringen. Derfor har den iranske regjeringen de siste to årene innført restriksjoner når det kommer til å tillate kvinner å studere enkelte fagretninger. Strategien bak dette er å frarøve kvinner muligheten til å utvikle seg, bli selvstendige og å være bevisste, sa Ebadi til UiB.

Nylig sendte hun et brev til organet, "EU-kvinner", der hun protesterer mot regjeringens utdannings-politikk.

Løgn om islam holder kvinner nede

Utover restriksjoner for kvinner knyttet til valg og utdanning, eksisterer det en rekke andre kvinneundertrykkende tiltak i Iran i dag. I retten teller vitnemålet og livet til en kvinne, halvparten så mye som en manns. Kvinner sliter med å skille seg, mens menn får ha fire koner.

Ebadi mener det ikke er islam i seg selv, men løgn om hva religionen innebærer, som er årsaken til at kvinnene i Iran og i mange andre muslimske land, blir undertrykte.

- Det er dokumentert at profeten Muhammed ga kvinner muligheten til å stemme da han levde for over 1400 år siden. Muslimske kvinner hadde altså politiske rettigheter på denne tiden. I dag regjerer mange ikke-demokratiske regjeringer på grunnlag av en løgn der de påstår at profeten har sagt at kvinner ikke kan stemme. Problemet i islamske land er ikke religionen, men den patriarkalske kulturen som eksisterer der, sa Ebadi.

Kvinner og menn må jobbe sammen for endring

Hun mener både menn og kvinner har et ansvar for å endre denne kulturen.

- Kvinner har også et ansvar fordi de overfører denne kulturen videre til sine barn, som igjen fører den videre til sine. Menn og kvinner må jobbe sammen for å endre den patriarkalske kulturen som hindrer likebehandling av individer, sier hun.