Hjem
Aktuelt

Med bomber for demokrati

UiB-professor Terje Tvedt mener at krigen i Libya er et brudd i norsk utenrikspolitikk. Han har vært med på å lage dokumentaren ”De gode bombene” som vises på NRK Brennpunkt tirsdag 12. mars.

Norske F16-piloter ble regnet som spydspissen i kampen for demokrati i Libya.
Norske F16-piloter ble regnet som spydspissen i kampen for demokrati i Libya.
Foto/ill.:
NRK

Hovedinnhold

Professor Terje Tvedt ved Institutt for geografi mener at krigen i Libya representerer et stort brudd i norsk utenrikspolitikk.

– Tradisjonelt sett har Afrika vært en arena hvor Norge har iscenesatt seg selv som bistandsmakt, som brobygger og fredsskaper. Etter femti år med norsk bistand var det nå plutselig bombeflygerne som ble beskrevet som spydspissen i kampen for menneskerettigheter og demokrati på det afrikanske kontinentet, sier Tvedt.

De gode bombene
Tvedt har laget dokumentarfilmen "De gode bombene" sammen med Per Christian Magnus i NRK.

Dokumentaren handler om de norske argumentene som ble brukt om krigen i Libya.

– Filmen gjengir den norske offentlighetens argumenter og forestillinger for å gå til krig, og sammenholder dem med hva som skjedde, sier Tvedt.

Ønsket demokrati

Politikerne ønsket å gå til krig ut fra moralske begrunnelser. Det vil si ønsket om å spre menneskerettigheter og demokrati i Libya, ifølge Tvedt.

– Filmen er opptatt av det overraskende forholdet mellom bombebeslutningens letthet og kunnskapsgrunnlag, og krigens realiteter. På grunn av oppslutningen krigen hadde i Norge er den for meg derfor også en studie av moderne norsk idehistorie.

Nesten glemt

Filmen inneholder blant annet intervjuer med bombeflyvere i krigen mot Gaddafi, og Norges daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Dokumentaren er et forsøk på å skape nasjonal refleksjon over norsk deltakelse i en krig hvor norske F16 fly slapp 588 bomber over Afrika. Dette er  en krig som allerede nesten er glemt i Norge, sier Terje Tvedt.

Dokumentaren vises på NRK 1 Brennpunkt tirsdag 12. mars klokken 21.30.