Teater

Ukjent Ibsen-brev avslører hemmeligheter

Et ukjent brev fra 1875, skrevet av Henrik Ibsen, er funnet i et bortstuet skrivebord på Bergen Museum. Brevet avslører at Ibsen jobbet med et historisk drama som aldri ble fullført.

Det var avdelingsingeniør Svein Ove Agdestein som snublet over oppdagelsen da en besøkende ble vist rundt i museets magasin, skriver Bergens Tidende i en større sak om den oppsiktsvekkende oppdagelsen ved Bergen Museum 23. juni.

- Det er gøy å finne en sånn skatt i et museum du tror du har oversikt over, sier Agdestein til BT.

Han åpnet skuffen i skrivebordet og fant en bunke med rundt 150 brev. Den største overraskelsen var Ibsens brev til Daniel C. Danielssen, overlege og stortingsmann samt formann i Bergen Museums direksjon. I brevet forsøker Ibsen å overtale Danielssen til å stemme gjennom en økning av kunstnergasjen fra 400 til 600 spesidaler, et forslag som til slutt ble nedstemt.

- Vi visste ikke at han skrev direkte til en stortingsrepresentant for å legge inn et godt ord før stemmingen, sier historieprofessor Narve Fulsås ved Universitetet i Tromsø.

Nasjonalhistorisk drama

Brevet er datert 26. februar 1875, og sendt fra familiehjemmet i Dresden. Oppfatningen blant Ibsen-forskere er at dramatikeren på dette tidspunktet hadde gitt seg med historiske drama, men brevet avslører at han fortsatt var usikker på retningen videre.

”Forstudierne til et stort historisk drama beskeftiger mig for tiden og vil i minst et år legge beslag på mig” kan man lese. To år senere, i 1877, kom det samfunnskritiske ”Samfundets støtter”, en sjanger han hold fast med videre. ”Et Dukkehjem” og ”Gengangere” fulgte. Det historiske dramaet så ingen noe til.

- Til nå har det vært helt ukjent at Ibsen hadde seriøse planer om å skrive et nytt historisk drama så sent om i 1875. Det finnes ingen andre spor etter et slikt drama, sier Fulsås.

Brevet setter kunnskap om Ibsen man hittil har regnet som uviktig i nytt lys. Et par uker før brevet ble skrevet hadde han bedt om å få låne ”Kongespegelen”, kongesogene og skrifter tilknyttet kong Sverre. Fulsås tror nå Ibsen hadde planer om et nytt nasjonalhistorisk drama.

Mer å finne

I brevbunken fra skrivebordsskuffen ligger det flere høydepunkter. Fungerende direktør ved Bergen Museum, Henrik von Achen, har til nå bare grovsortert brevene.

- Jeg har ikke fått tid til å tyde de ennå, men det ligger to brev fra Bjørnstjerne Bjørnson der fra 1871 og 1880, sier von Achen.

Ifølge direktøren er brevene interessante både medisinhistorisk, museumshistorisk og vitenskapshistorisk. Og ikke nok med det. Det er bare høyre skuff i skrivebordet som er undersøkt. Den venstre er låst, og må forsiktig dirkes opp for ikke å skade det gamle bordet. Hvilke hemmeligheter som skjuler seg der får vi ikke vite før etter ferien.