Hjem
Aktuelt
Forsker Grand Prix

Kort lunte skaper tyranner

Ledere med heftig temperament går oftere over streken og behandler medarbeiderne sine dårlig. Verst går det utover dem som er mest forskjellige fra lederen.

Ledere med et heftig temperament har lettere for å ty til tyrannisk adferd...
Ledere med et heftig temperament har lettere for å ty til tyrannisk adferd enn ledere som ikke så lett lar seg trekke opp, fortalte Leo Kant under Forsker Grand Prix.
Foto/ill.:
Ingvild Festervoll Melien

Hovedinnhold

Leo Kant forsker på årsaker til destruktiv ledelse. I sin doktorgrad i psykologi ved Universitetet i Bergen har han undersøkt forholdet mellom kapteiner og 84 norske fergebesetninger. Resultatene ble nylig publisert i tidsskriftet The Leadership Quarterly under tittelen "Beware the angry leader ".

Les hele artikkelen her. 

- Undersøkelsen viser at et hissig temperament er et grunnleggende og vesentlig bidrag til tyrannisk lederadferd. Hvis lederen har lett for å tenne på alle pluggene, bidrar det til at hele besetningen rapporterer mer tyrannisk adferd. Dette er et personlighetstrekk som vi alle har mer eller mindre av, og handler altså ikke om sjeldne egenskaper eller diagnoser, påpeker Kant.

Han fant at såkalt «høysinte» lederes tyranniske adferd særlig rammer «lavsinte» medarbeidere, altså dem som er mest forskjellige fra lederen i temperament.

- Problemet må forstås på flere nivåer: gruppenivå, individnivå, og i forholdet mellom to mennesker.  Funnene våre reiser spørsmål rundt hvilke ledere som rekrutteres og hvordan toppledelsen i en organisasjon ivaretar alles integritet, sier Leo Kant.

Leo Kant er årets vinner av Forsker Grand Prix i Bergen og deltok lørdag i den nasjonale finalen i Tromsø.

- Sinnemestring er sjelden et rekrutteringskriterium for toppledere. Sinne er noe man sjelden snakker om og er en sosialt uakseptabel egenskap, sier han i et intervju med Dagens Næringsliv mandag.