INTERNASJONALT STUDENTMOTTAK

Deilig å være tysk i Bergen

Norsk natur og bergensk særpreg gjør at tyske studenter trives på utveksling ved UiB.

INTERNASJONALT MOTTAK: I januar 2013 er det nytt mottak av internasjonale studenter ved UiB. Her et bilde fra høstens internasjonale studentmottak, der viserektor for internasjonale relasjoner Astri Andresen ønsker velkommen.
Foto/ill.:
Kim Andreassen

Hovedinnhold

Hvert år kommer det rundt tusen nye utvekslingsstudenter til Bergen. De fleste tilbringer ett eller to semester ved Universitetet i Bergen (UiB), mens noen tar kortere kurs over noen få uker.

De fleste kommer hit gjennom det internasjonale studentutvekslingsprogrammet Erasmus. Det gjelder ikke minst de mange tyske studentene som tilbringer deler av studietiden sin ved UiB.

Lurt å lære seg norsk

Mange av de tyske studentene føler også en sterk nærhet til norsk kultur og er flinke til å lære seg norsk mens de er i Bergen. UiB legger da også til rette for at de internasjonale studentene skal kunne lære seg norsk under oppholdet.

Et tilbud som de to studentene vi snakket med –  medisinerstudent Alexander Retsch (24) og kunsthistoriestudent Valentin Schmehl (21) – begge har benyttet seg av. Etter bare ett semester i Bergen snakker begge imponerende godt norsk.

– Det er egentlig ikke så vanskelig for det er veldig likt tysk, sier Alexander ydmykt og legger til at siden han har bodd på studentbolig på Alrek så har han vært heldig.

– Dermed har jeg bodd sammen med flest norske studenter, mens de som bor på Fantoft i hovedsak er omgitt av andre internasjonale studenter. Da blir det lett til at man kommuniserer mest på engelsk, mens jeg i større grad har vært tvunget til å snakke norsk.

Alexander mener det er veldig praktisk at han som medisinerstudent kan kommunisere på norsk.

– Ikke bare er forelesningene på norsk, men pasientene som vi møter som del av undervisningsopplegget snakker jo også norsk.

Liker lokalt særpreg

Valentin har også følt at det å kunne norsk er avgjørende for hans studier innen kunsthistorie og semiotikk. Han opplever også at det å kunne norsk gjør at man lettere kan delta i aktuelle samfunns- og kulturdebatter. Det gjør det også lettere å oppnå kontakt med nordmenn.

– Men jeg må si at nordmenn er litt mer lukket enn det jeg er vant til fra Tyskland, sier fransk-tyske Valentin som i likhet med Alexander mener han har vært heldigere enn de fleste utenlandske studentene i Bergen.

– Jeg har bodd det første semesteret i et stort kollektiv i et gammelt hus på Nordnes. Det har passet bra, siden det nettopp er Bergens spesielle arkitektur som interesserer meg, sier han.

Over nyttår er han dog tvunget til å flytte, og gitt at han er fascinert av hav og sjø så har han like godt funnet seg en husbåt som skal være hans hjem i hans andre semester ved UiB.

Kultur og kjønn

Både Alexander og Valentin føler at de er blitt tatt vel i mot og at UiB har et godt opplegg for mottak av internasjonale studenter. Og begge har sine grunner for at de valgte å studere i Norge.

– Jeg er interessert i queer studies og har også jobbet på ulike kunstprosjekt hjemme i Tyskland, forteller Valentin. – Skandinavia har både et rikt kulturliv og er kjent for kvaliteten på kjønnsstudier, så det var aldri tvil om at jeg ville dra nordover for å studere.

Det eneste han var usikker på var hvilken by han skulle velge for å ta et år på utveksling, og vurderte både Stockholm og Oslo i tillegg til Bergen.

– Jeg følte Stockholm ble for stort og støyende, for jeg har vært mye på reisefot de siste årene. Jeg liker den roen man finner i Bergen. Dessuten så liker jeg ikke Oslo så godt, sier han med et smil vel vitende om den tradisjonelle rivaliseringen mellom Norges to største byer.

Etter å ha tatt eksamener innen kunsthistorie og religion i høst, håper Valentin å ta et kurs på SKOK til våren i tråd med sine primærinteresser innen kjønnsforskning.

Trives i skog og mark

Alexander var på sin side mest tiltrukket av mulighetene Bergen gir til å dyrke hans interesse for friluftsliv.

– Største grunn til å velge studier i Norge er at jeg liker å være ute og gå turer i fjell og mark, sier han og har funnet et naturlig hjem i idrettsgruppen BSI friluft for å dyrke sin pasjon.

– Jeg oppdaget BSI friluft helt tilfeldig takket være en venn. Men det er godt å ha noen å klatre og gå turer sammen med, mener han.

Studiemessig synes Alexander også det er kjekt. Han er inne i sitt femte år på medisinstudiet og utelukker ikke at han vil vende tilbake til Norge for å jobbe etter endt studium.

– Det er mye mer press på leger i Tyskland enn i Norge, sier han og mener at det legges mer vekt på livskvalitet i det norske samfunnet.

Nordmenn må åpne seg mer

Begge to oppfordrer internasjonale studenter i Bergen om å ta initiativ selv, for selv om det finnes fadderordninger som Buddy Bergen så er det ikke lurt å satse alt på opplegg organisert av andre.

– Problemet med Buddy Bergen er at nesten alle internasjonale studenter vil ha en norsk fadder. Men dessverre er det altfor få norske studenter som stiller opp som faddere, sier Alexander og mener ordningen har begrenset verdi dersom man ikke har nok folk til å betjene den.

– Mange som drar på utenlandsstudier har høye forventninger. Da er det lett å bli skuffet. Spesielt når de organiserte oppleggene ikke alltid fungerer etter de beste intensjonene, samstemmer Valentin før han legger til.

– Nordmenn er ikke så veldig åpen. Jeg skulle ønske det var mer debatt. Det er kanskje der jeg føler det er størst forskjell mellom studentlivet i Norge og Tyskland.

Det er et eget introduksjonsprogram for internasjonale studenter ved UiB og ved vårens mottak finner dette sted 7.-9 januar 2013.