UiB arrangerer toppmøte

Jonas Gahr Støre kommer for å diskutere nordområdepolitikk med europeiske toppforskere når Universitetet i Bergen er vertskap for Det europeiske vitenskapsakademis årlige møte.

Årets møte i Det europeiske vitenskapsakademi knytter sammen fortid, nåtid og fremtid gjennom alt fra litteratur og musikk til naturvitenskap,teknologi og grunnlaget for velferdsstaten.

Universitetet i Bergen er i år vertskap for Det europeiske vitenskapsakademis (Academia Europaea) årlige konferanse fra 11. til 13. september. Med tittelen ”Northern Seas – the European Dimension” kommer blant andre utenriksminister Jonas Gahr Støre for å diskutere nordområdeproblematikk med ledende europeiske forskere.

– Under konferansen skal politikere og forskere utveksle erfaring rundt eurokrisen, fra både et nordisk og et europeisk blikk. Hensikten er at politikere og forskere skal møtes og lære av hverandre, sier professor Anne Gro Vea Salvanes, som er den lokale lederen for konferansen.

Etter hvert foredrag er det lagt opp til en halvtimes diskusjon. På denne måten kan forskere og politikere diskutere aktuelle forskningsspørsmål etter hver sesjon.

Se programmet her.

En tusenårsreise

Hvert år arrangerer vitenskapsakademiet møter i Europa for å fremme grunnforskning og for å sette aktuell forskning på dagsorden.

Under årets konferanse presenterer mange av Europas fremste forskere alt fra middelalderens kongesaga til siste nytt fra klimaforskning.

– Programmet er en reise gjennom tusen år, på tvers av disipliner, forteller Salvanes.

Vitenskapspris

Det europeiske vitenskapsakademiet deler også ut prisen Academia Europea Awards for utmerket vitenskapelig arbeid.

I fjor var det Geoffrey Burnstock og Tomas Hökfelt som mottok prisen. Tradisjonen tro holder de ”The Heinz-Nioxdorf Erasmus lecutures”  under årets konferanse.

I tillegg til pris vil akademiet røpe hvem de tar opp til nye medlemmer. Fra før har UiB 12 medlemmer. Av disse er blant andre Anne Gro Vea Salvanes og rektor Sigmund Grønmo medlemmer.

Konferansen starter tirsdag 11. september på Studentsenteret. I tillegg til forhåndsreserverte plasser er det satt av 100 ekstra seter for publikum til hvert foredrag.

– Vi oppfordrer spesielt studenter og ansatte til å komme, sier Salvanes.