Sak fra Hubro 1 - 2011

Konrad Birkhaug og BCG-vaksinen

Han var en viktig person i den norske og internasjonale tuberkuloseforskningen, men i dag er bergenseren Birkhaug nærmest glemt. Se Hubro-dokumentaren om hans liv.

Hovedinnhold

I den nye utgaven av UiBs forskningsmagasin Hubro kan du lese historien om da 76 barn døde i Lübeck i Tyskland. De hadde alle sammen blitt vaksinert med den nye tuberkulosevaksinen som var blitt utviklet av franskmannen Albert Calmette, og vaksinefrykten spredte seg raskt over både Europa og USA.

En del av historien som sjelden blir fortalt, er den hvor den bergenske legen Konrad Birkhaug spiller en ikke uviktig rolle. Birkhaug hadde utvandret til USA, men var til stede i Tyskland mens BCG-rettsaken raste.

Ikke bare førte dette til et nært vennskap med Albert Calmette, det brakte ham til sist også tilbake til Bergen og til Christian Michelsens Institutt. Her i byen skulle han spille en viktig rolle for forskningsutviklingen på UiB og i den norske og internasjonale tuberkuloseforskningen.

Nå kan du se Hubros spesialdokumentar om tuberkuloseforskeren og personligheten Konrad Birkhaug, som alltid virket å være i begivenhetenes sentrum.