Internasjonal barnehage

Jorden rundt på tre avdelinger

På Fantoft Gård barnehage finner du barn fra 21 ulike nasjonaliteter. Det er nok derfor personalet har blitt eksperter på internasjonale barn.

Lydnivået på rundt seksti barn i fri dressur er konstant, uansett hvilket land de kommer fra. Det er internasjonal fest for Fantoft Gård barnehage, og mens foreldrene finner frem maten de har tatt med hjemmefra, leker ungene seg med biljardbordet og bordfotballen i festlokalene på Klubb Fantoft.

Fantoft Gård barnehage er drevet av Studentsamskipnaden i Bergen (SiB), og ligger tett ved studentboligene på Fantoft. Disse karakteristiske grå og høye blokkene utgjør den største studentboligen i Bergen, og det er også her de fleste utenlandske studentene velger å bo. Dette er med på å bidra til at barnehagen er blant bergensmesterne i å tilby en virkelig internasjonal oppvekst: En tredjedel av barna kommer fra land utenfor Skandinavia.

Engelsktalende foreldre

– Vi er stolte over at vi har barn fra mange kulturer her, og vi har fokus på det gjennom hele barnehageåret, sier styrer i barnehagen Kari Aaraas i minuttene før festen offisielt skal starte.

For barna er det naturlig at de ikke alle snakker like godt norsk, men for de ansatte er utfordringene først og fremst knyttet til nettopp det språklige. Da hjelper det at foreldrene er studenter, slik at barnehagen kan kommunisere med dem på engelsk

– Det norske språket er en utfordring, spesielt for de eldre barna. Noen kaster seg uti med de ordene de kan, mens andre vil kunne snakke bedre før de prøver seg, sier Aaraas.

Musikk, eventyr og reiser

På den internasjonale festen er både barn og foreldre invitert, og mens foreldrene har tatt med seg mat fra sin kultur, har både barna og de ansatte forberedt underholdning. Festen er kulminasjonen av barnehagens årlige internasjonale uke. I tre dager har barna kunnet ”reise” mellom tre ulike land, lokalisert i hver av barnehagens tre avdelinger.

I år er det Pakistan, Bulgaria og Etiopia som har vært reisemålene, mens foreldrene har hjulpet til å finne musikk og eventyr som kan passe inn. Dermed har barna blant annet fått se hvete fra Pakistan, luktet på kaffebønner fra Etiopia og vært på ridetur til Great Rift Valley.

Trives godt

– Jeg liker at det er så internasjonalt her i barnehagen. Man kan utveksle kunnskaper, og oppleve forskjellene i alt fra språk til hvordan barna kler seg og hvordan de synger.

Det sier Mahdija Selman Aulol fra Etiopia, som går på masterprogram i molekylærbiologi ved UiB. Sammen med datteren Selsabil, som har gått i barnehagen siden august, har hun kommet for å være med på den internasjonale festen sammen med de andre foreldrene og barna. I likhet med mange av de andre foreldrene ser hun på det at barnehagen består av så mange kulturer og språk som en fordel.

Mahdija og Selsabil trives godt med barnehagen, det eneste som plager Mahdija er at den ikke ligger i samme bygg som studentboligene.

– Det er vanskelig å dytte barnevognen gjennom snøen om vinteren, sier hun med et smil.

Kompetansebarnehage

– Det er fremdeles mange internasjonale studenter som velger å bo på Fantoft fordi det er så sosialt her, forteller kommunikasjonsleder i SiB, Marita Monsen.

Hun mener det ikke nødvendigvis er negativt at de internasjonale studentene har funnet seg så godt til rette på stedet. SiB har nemlig mange tiltak for å øke kontakten mellom norske og internasjonale studenter, med alt fra Buddy Bergen-programmet til det å skape uformelle møtesteder.

Monsen forteller at Fantoft Gård barnehage har blitt selve ”kompetansebarnehagen” når det gjelder internasjonale barn. Når de andre SiB-barnehagene får internasjonale barn, bidrar personalet på Fantoft med kunnskapen sin.

– For eksempel har de laget en brosjyre om hva slags klær man må ta med seg i barnehagen. I noen land er det ikke vanlig at barnehagebarna går ut når det regner, forteller Monsen mens bergensregnet fosser ned utenfor Klubb Fantoft.

Kjent med Norge

Barnehagesjef i SiB, Rune Fitjar, bekrefter at Fantoft Gård har blitt samskipnadens eksperter på internasjonale barnehagebarn.

– Flere av pedagogene her har videreutdanning, og vi benytter dem for å spre kunnskapen, forteller han.

SiB samarbeider med Bergen kommune, og midler fra kommunen er satt av til å få barna til å komme i barnehagen. Et problem med internasjonaliseringen er at noen bare er her i kort tid for å studere. Fitjar mener likevel at barnehagene kan være en viktig arena for å bli kjent med Norge:

– Det er viktig for dem å komme inn i det norske miljøet, sier han.

Mens Kari Aaraas ønsker velkommen og barna faller til ro sammen med foreldrene rundt middagsbordene, er det kanskje nettopp det som skjer på Fantoft denne ettermiddagen.