Disse kan redde oss fra pandemiene

Tobakksplantene har til nå gjort mer skade enn gagn. I fremtiden kan de redde liv som vaksine.

Ved pandemier er det med dagens eggbaserte vaksiner langt ifra nok influensavaksiner til alle som trenger det. Det tar også langt tid, opp til et halvt år, å produsere vaksiner i dag. Nå kan tobakksplanten gi løsning på vaksinemangelen.

-Ved store pandemier er det i hovedsak den vestlige verden som stikker av med dosene. I tillegg opplever vi at vaksinene ofte kommer for sent til den første influensabølgen. Ved å bruke tobakksplanter for å produsere vaksiner istedenfor egg vil vi kunne produsere langt flere vaksiner raskere, sier Åsne Jul- Larsen, postdoktor ved Influensasenteret, Klinisk institutt 2 ved UiB.

Kan få tobakksvaksine om 10 år

Sammen med flere kolleger ved Influensasenteret har hun gjennomført et viktig steg i testingen av det som kan bli en tobbakksbasert vaksine. Den såkalte nonkliniske fasen. Studien, publisert i Human vaccines & Immunotherapeutics, ble gjennomført med gode resultater.

-I blodprøver fra helsepersonell som hadde vaksinert seg mot svineinfluensaen, sjekket vi om proteinet i tobakksplanten bant seg til antistoffene i blodet. Det viste det seg å gjøre, sier hun.

Det genmanipulerte proteinet fra tobakksplanten ble tilsendt Jul-Larsen fra forskningsinstituttet Fraunhofer USA. Fraunhofer har nylig testet vaksinen hos mennesker og funnet at den var godt tolerert. Dersom de neste fasene av vaksineutprøvingen også går greit vil vi kunne ha en tobakksbasert vaksine på markedet om rundt 10 år.

Allergifri

For folk flest. Hva vil være forskjellen på en eggbasert vaksine og en tobakksbasert vaksine?

- For det første vil den tobakksbaserte vaksinen bli mer tilgjengelig, både mengde- og tidsmessig. For det andre er det et mye mindre problem med allergier mot plantestoffer sammenlignet med det man ser mot egg. Per dags dato er det ingen kjente allergier mot plantestoffer. På minussiden så gjenstår det nok noe arbeid med å gjøre den like effektiv som de beste eggbaserte vaksinene, sier forskeren.

For folk som har vært avhengig av nikotin. Vil vaksinen kunne aktivere denne avhengigheten?

-Nei. Det er snakk om mikroskopiske mengder tobakksprotein som følger med i vaksinen, sier Jul-Larsen.

Store blader en fordel

Hvorfor brukes tobakksplanten som base for vaksinen?

- Denne planten har store blader som er lette å jobbe med. Det som konkret gjøres er at planten blir genmanipulert slik at den produserer store mengder virusproteiner som så kan renses ut fra bladene i laboratoriet. Man kan dermed få mange vaksinedoser av relativt lite biomasse. Prosedyren innebærer, til forskjell fra produksjon i egg, ikke dyrking av levende virus, sier Jul-Larsen.

Se TV-innslag om vaksinen fra NRK Hordaland her.