Hjem
Aktuelt
HOMOKAMP

Friele ga privat samling til Skeivt arkiv

Karen-Kristine (Kim) Friele har donert sitt private arkiv fra 50 års arbeid for homofiles rettigheter til Universitetsbiblioteket i Bergen.

Rektor Sigmund Grønmo ved Universitetet i Bergen (t.v.) og direktør ved...
Rektor Sigmund Grønmo ved Universitetet i Bergen (t.v.) og direktør ved Universitetsbibloteket i Bergen Ole Gunnar Evensen takket Kim Friele for at hun ville donere sitt private arkiv med 50 års historie om homofiles kamp for rettigheter til Bergen.
Foto/ill.:
Eivind Senneset

Hovedinnhold

Tirsdag 11. juni signerte Friele en avtale om overlevering av sitt omfattende arkiv til Universitetsbiblioteket under en seremoni på Muséplass 1.

- For meg er dette en veldig stor dag. Det er en spesiell dag siden det er 100 år siden kvinner fikk stemmerett, men også fordi jeg skal gi fra meg arkivet jeg har bygget opp gjennom 50 år, sa Friele under signeringsseremonien.

- Vi ser frem til å motta arkivet hun har bygget opp og lover å ta godt vare på det ved Universitetsbiblioteket. Dette er et meget verdifullt arkiv, som vi skal gjøre det vi kan for å tilrettelegge best mulig for alle interesserte, sa rektor Sigmund Grønmo ved UiB.

Kim Frieles arkiv er Norges største private samling om temaet homofili, deriblant sakspapirer om en rekke lovendringer, dokumenter fra tiden i Det norske forbundet av 1948, filmer, foto og artikler. Det fysiske arkivet skal flyttes til Bergen i august. Materialet vil danne grunnstammen i Skeivt arkiv, som skal gjøre historien til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Norge tilgjengelig for forskere, studenter og allmenheten.

 - Kim Frieles arkiv er det viktigste enkeltstående arkivet om norsk homohistorie. Det er en helt unik samling, som vi gleder oss til å digitalisere og gjøre tilgjengelig, sier førstebibliotekar Tone Hellesund, som er initiativtaker til og prosjektleder for Skeivt arkiv ved Universitetsbiblioteket.