Hjem
Aktuelt
Pressemelding

Gikk forfedrene våre kledd i brennesle?Et 2800 år gammelt tekstil fra Danmark som man hittil har antatt var laget av lokalt lin, er faktisk laget av importerte brenneslefibre, viser ny forskning.

Detalj frå neskledet
Detalj frå neskledet
Foto/ill.:
Karin Margarita Frei

Hovedinnhold

Funnet presenteres i Nature-journalen Scientific Reports av et internasjonalt forskerteam ledet av Bodil Holst ved Universitetet i Bergen. Deres analyse viser at produksjon av vevde plantefibertekstiler i bronsealderens Europa ikke bare var basert på dyrkede planter, men også på målrettet utnyttelse av ville planter.

Ved hjelp av en ny mikroskopimetode utviklet i Bergen, identifiserte Holst og hennes kolleger tekstilet som brennesle. Videre analyser utført ved Københavns Universitet viste at brenneslene ikke kan ha vokst i Danmark, men trolig i Østerrike. Ettersom linproduksjon var kjent i Østerrike på denne tiden, tyder dette på at brenneslefibrene var valgt bevisst i stedet for lin. Resultatene utfordrer også eksisterende antagelser, som har gått ut fra at tekstilproduksjonen i bronsealderen hovedsakelig var basert på lokale produkter. Kanskje er internasjonal moteindustri ikke noe nytt.

Les hele artikkelen her.

Les også mer hos forskning.no