Universitetsliv

Ny direktør for Universitetsbiblioteket

Ole Gunnar Evensen er ny direktør for universitetsbiblioteket. Et av målene hans er å slå Google.

Ole Gunnar Evensen er fra 3. desember universitetsbibliotekets nye direktør.
Foto/ill.:
Lars Holger Ursin

Hovedinnhold

– Det viktigste for Universitetsbiblioteket er å være relevant for både forskere og studenter. Det er mantraet vårt hele tiden, sier Ole Gunnar Evensen.

I slutten av november ble det klart at Evensen, som har vært assisterende direktør ved Universitetsbiblioteket siden 2010, blir bibliotekets nye direktør. Universitetsbiblioteket har syv filialer rundt på universitetsområdet, og et ansvar for forvaltning av norske kulturarv: To av bibliotekets fotografisamlinger og en dokumentsamling fikk UNESCO-status tidligere i år.

– Det føles betryggende å ha med seg en særdeles dyktig stab med bredde- og spisskompetanse på alle Universitetsbibliotekets fagområder, sier Evensen.

Hvor er e-bøkene?

Ole Gunnar Evensen har bodd i Bergen siden 1960, og er utdannet ved universitetene i Bergen og Oslo, i tillegg til Statens bibliotekhøgskole. Etter jobber blant annet for Statoil og DocuLive startet han som tilvekstsjef ved Universitetsbiblioteket i 2002. Han har vært assisterende direktør siden 2010.

Den nye direktøren kommer til et dekket bord av bibliotekutfordringer, ikke minst overgangen til digitale bøker og tidsskrifter.

– Forskerne får biblioteket på pulten sin, elektronisk. Men biblioteket er mer enn elektroniske tjenester. Vi er blant annet eksperter på referansehåndtering, og det å finne frem og kvalitetssikre informasjon. Og studentene foretrekker Universitetsbiblioteket framfor lesesalen, sier Evensen.

Overgangen til elektroniske ressurser gjør også at det har blitt mer utfordrende for brukerne å finne frem.

– Folk kommer til oss og sier "vi vet at dere har mange e-bøker, men hvor er de"? Problemet er at de finnes på mange ulike plattformer og i ulike innpakninger. E-bøker i akademia har helt andre problemstillinger enn skjønnlitteraturen, blant annet hvilke rettigheter man har til å gjøre utskrifter og drive utlån. Vi vil ha bøker som er tilgjengelig tjuefire timer i døgnet, syv dager i uken, sier Evensen.

Vil bli bedre enn Google

I dag er søkemotoren Google første og siste stopp for mange som gjør research. Evensen sier at når søkesystemet Bibsys kommer i en ny versjon neste år, er målsetningen å slå Google.

– Søkemotoren kommer til å søke på tvers, både i boksamlingen til biblioteket og alt vi har lisensiert, i spesialsamlingene og så videre. Samtidig fjerner den all støyen i søkeresultatene, du vil ikke få opp all informasjonen du ikke kan få tak i, sier Evensen, som tror det nye systemet vil føre til en helt annen hverdag for bibliotekbrukerne.

Ole Gunnar Evensen tiltrådte i stillingen som direktør for Universitetsbiblioteket 3. desember.

Og synes du ansiktet hans virker kjent? Han spiller hovedrollen i to svært populære filmer fra Universitetsbiblioteket: En generell introduksjon til biblioteket, og en utradisjonell informasjonsfilm om plagiat og riktige kildehenvisninger.