Kompetanse utenfor boksen
Trainee-stillinger har tradisjonelt vært dominert av ingeniører, økonomer og jurister. Men også samfunnsvitere og humanister kan gjøre suksess i teknologibedrifter, mener Trainee Vest.
Hovedinnhold
Når ti traineestillinger blir lagt ut på hjemmesidene til Trainee Vest denne uken, har det vært jobbet hardt med å åpne dem opp slik at de kan bli aktuelle for et bredere spekter av akademisk kompetanse.
– Vi har alltid hatt stillinger som treffer et bredt spekter av kompetanse, men vi har flere i år, forteller Eivind Olsvik, prosjektleder på Trainee Vest, som er forankret på Karrieresenteret og er en del av Studentsamskipnaden i Bergen.
Han forteller blant annet om Aker Subsea på Ågotnes, som er en fersk deltaker i traineeprogrammet. Dette er en stilling som tradisjonelt retter seg mot dem med ingeniørutdannelse, men som i stillingsutlysningen nå er åpnet opp også for dem med for eksempel samfunnsvitenskapelig utdannelse.
– De må selvsagt ha teknisk interesse og være opptatt av bedriften, men det er ingenting i veien for at de kan ha en annen fagbakgrunn enn det som er tradisjonelt, mener Olsvik.
Utradisjonelle ansettelser
Undersøkelsen Kompetanse2020, som ble utført på oppdrag fra Universitetet i Bergen, viste at visse fagfelt ved universitetet er bedre enn andre på å holde kontakt med næringslivet. Humanistiske fag kom dårligst ut, og Olsvik forteller at også Trainee Vest har mye å gå på når det gjelder kandidater med en slik faglig bakgrunn.
– Jeg skulle virkelig ønske det ble flere humaniststillinger i traineeprogrammet, men vi vil også oppfordre dem til å søke i andre bransjer og sektorer. Både bedrifter og kandidater må kjenne sin besøkelsestid, men pilen går rett vei. Jeg er optimistisk og mener det vil bli bedre, sier Olsvik.
Da UiBs nyhetsavis På Høyden nylig spurte næringslivsledere fra Vestlandet om synlighet og kontakt mellom UiB og næringslivet, nevnte blant annet Jan Per Styve, regionaldirektør i Hordaland fylkeskommune, at det i Tyskland ikke er uvanlig å ansette antropologer i teknologibedrifter.
– Utradisjonelle ansettelser styrker det innovative, sier han til På Høyden.
Nitten av tyve fikk jobb
En annen ting som kom frem i Kompetanse2020-rapporten, var at akademiske verdier som evne til å tenke selvstendig og kritisk ble høyt verdsatt av arbeidsgivere. Olsvik ble litt overrasket over dette, og mener det kanskje gjenspeiler ledernes meninger heller enn HR-ansvarlige som faktisk sitter med ansvaret for ansettelser.
– Men det er en glede om ledelsen er tydelig på det. Om kjerneverdiene til universitetet blir verdsatt på ledernivå, kan det få gjennomslag nedover i systemet også, sier han.
Årets kull av traineer er nummer fire i rekken. Av tyve som har fått traineejobber tidligere, har nitten av dem endt opp i fast jobb i bedriften hvor de jobbet. Blant årets traineebedrifter finner du blant andre Bergen kommune, Universitetet i Bergen, Sparebanken Vest, Helse Bergen og BKK.
Alle nyutdannede som har under to års arbeidserfaring kan søke på traineestillingene, som har søknadsfrist 20. mars.