Hjem
Aktuelt

Nilen-biografi får strålende kritikk

Professor Terje Tvedt har forsket på Nilen i 30 år. Han setter punktum med et storverk som får kritikerne til å applaudere.

Nilen holder millioner av mennesker i live.
Nilen holder millioner av mennesker i live.
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Professor Terje Tvedt ved Institutt for geografi har fått strålende mottakelse av sin nyutgitte bok Nilen – Historiens elv. Bokanmelderne har ikke spart på lovordene. Blant annet har Jon Michelet sagt at boken har klassikerpotensial.

– Det er selvsagt veldig hyggelig. Men fagbokforfattere vet at verdien av en bok bestemmes av om den bidrar til forståelse og videre forskning. Skriver man en bok som kretser om Nilen er det umulig ikke også å bli opptatt av om den tåler tidens tann, sier Tvedt.

Kampen om Nilen

Tvedt beskriver historien til selve området hvor mennesket først reiste seg. Herfra vandret det nedover langs det som nå er nilvassdraget og befolket kloden. Langs Nilen etablerte det seg mektige sivilisasjoner og imperier. I dag holder elven millioner med mennesker i live, og knytter sammen en tiendedel av Afrika i et skjebnefellesskap ingen kan unnslippe.

Med opprørene i Midtøsten og islamistenes maktovertakelse i Egypt, står området også sentralt i verdenspolitikken.

– Jeg har villet skrive en bok som er nøytral i forhold til den voksende konflikten mellom de 11 landene som bruken av elven. Dette blir viktigere og viktigere gitt at kampen om Nilen som nå endrer seg mer radikalt enn dem har gjort på de siste fem tusen årene av elvens historie som menneskets tjener, mener Tvedt.

– Nilen vil fortsette å renne fra hjertet av Afrika og ut i Middelhavet. Den vil forbli dagsaktuell, høyst sannsynlig lenge etter at Norge ikke finnes mer, slik den skapte historie lenge før Norge oppsto.

Siste verk

For Tvedt trenger ikke en bok om historiens elv noen egentlig begrunnelse.

– Siden området har vært et arnested for produksjon av historiske og kulturelle stereotypier, både av Afrika, av islam, av europeiske oppdagelser og kolonialisme, har det også vært viktig å skrive en bok som unnslipper slike forenklinger.

– Det er altså for meg mye som står på spill med denne boken. Personlig også, fordi den er oppsummeringen av en ganske omfattende forskning og nok den siste boken jeg vil skrive om Nilen, en elv jeg har vært opptatt av i over 30 år, sier Terje Tvedt.