INTERNASJONALISERING

Knallsuksess i København

UH Nett Vests iøynefallende stand vakte oppsikt på konferanse i København og tiltrakk seg tusenvis av besøkende.

Etter å ha deltatt på den internasjonale EAIE-konferansen i en årrekke som en del av den nasjonale Study in Norway-paraplyen, bestemte UiB i år seg for en ny strategi. Sammen med Høgskulen i Volda, Høgskulen i Sogn og Fjordane og Høgskolen Stord/Haugesund utviklet UiB en egen stand som del av sammenslutningen UH Nett Vest til årets EAIE-konferanse i København.

Skilte seg ut

Resultatet av samarbeidet var en iøynefallende stand som trakk til seg flere tusen besøkende i løpet av tre dager på konferansen. Det var et stadig oppbud av besøkende som tok bilder av standen, som skilte seg ut takket være en blanding av moderne teknologi og tradisjonelle motiver.

– Mange har påpekt overfor oss at det var en veldig annerledes og original stand som skiller seg ut. Dette er noe folk ikke har sett på EAIE eller for den saks skyld andre konferanser før. Folk peker på hvor visuelt det hele er og blir veldig tiltrukket. De føler seg rett og slett invitert inn, sier Bjørn Erik Andersen fra forskningsadministrativ avdeling som har jobbet tett sammen med de andre utdannelsesinstitusjonene om standen og konferansen, som det også ble laget en iPad presentasjon til.

Med sine motiver av vestlandsnatur, oljeboringsfartøyer, sauer, stabbur, spellemenn og ekstremsport på plakater, informasjonsmateriell og buttons som ble delt ut – for ikke å snakke om egne Vestlandet-tatoveringer – var standen minst like mye en markering av regionens mangfoldige studietilbud som de fire utdannelsesinstitusjonene hver for seg.

Personlig dialog

Konferansen bidro til å vise UiB som et internasjonalt anerkjent forskningsuniversitet og at man er posisjonert i en region med et mangfoldig utdannelsestilbud og eksotisk natur med rikelige muligheter for friluftsliv.

– Folk blir litt ekstra nysgjerrige når man både har et godt innhold og har jobbet litt ekstra med å få dette frem visuelt, mener Andersen. – Straks folk stikker innom standen får vi en mer personlig dialog med folk enn om de bare haster forbi. Det gir oss en mulighet til å fortelle om hva UiB holder på med og hva som foregår av studier og forskning hos oss.

Standen har slik bidratt til å styrke UiBs posisjonering på den globale arenaen og mange konferansedeltakere hadde lagt merke til universitetets klatring oppover på rankingene – nå senest på QS-rankingen av de beste universitetene i verden. QS var forresten også representert på EAIE med egen stand.

Fokus på Asia

En blanding av solid forarbeid fra UiBs side kombinert med den oppsiktsvekkende standen bidro da også til at universitetet har knyttet nye kontakter i tillegg til å bygge videre på det omfattende nettverket man allerede har av samarbeid og utveksling med universiteter verden rundt.

– Vi dro hit med klare tilbakemeldinger fra fagmiljøer om deres internasjonale behov. Jeg vil spesielt trekke frem møter vi har hatt med City University of Hong Kong og Seoul National University om å starte opp studentutveksling med disse to universitetene. Dette er uhyre viktig med tanke på universitetets satsing på Øst-Asia, forklarer han.

Andersen håper nå at standen også kan brukes i andre sammenhenger der UiB deltar. De fire samarbeidspartnerne bak standen har da også tenkt fleksibilitet, slik at standen er bygget i modulform og dermed kan brukes helt eller delvis i forbindelse med både små og større messer og konferanser i tiden fremover.