Unik observasjon av lyn og gammaglimt

For første gang er lyn og gammaglimt blitt registrert samtidig i en tordensky. Gammastråling er det mest energirike lysfenomenet på jorden.

Professor Nikolai Østgaard ved det nye romsenteret Birkeland Centre for Space Science ved Universitetet i Bergen, har endelig registrert det mystiske gammaglimtet.
Foto/ill.:
Privat

Les også Jakter på glimt i rommet.

Målingen av det unike naturfenomenet ble gjort ved en heldig tilfeldighet. To uavhengige satellitter (RHESSI og TRMM) passerte mindre enn 300 km fra en tordensky som utviklet seg over Lake Maracaibo i Venezuela den 27. oktober 2006. Nå har forskere analysert målingene gjort av satellittene den dagen:

- Studien vår viser at energirike gammaglimt blir produsert inne i tordenskyen før det synlige lynet, og fra gammaglimtet blir det produsert en sterk radiopuls, sier professor Nikolai Østgaard som er leder for det nye romsenteret Birkeland Centre for Space Science ved Universitetet i Bergen.

Christiekonferansen den 25.april holder han foredrag om funnene.

Gjennombrudd

Sammen med kollega og forsker Thomas Gjesteland, og medforfattere fra USA og Sør-Afrika, har Østgaard nylig fått akseptert de nye forskningsresultatene i det prestisjetunge amerikanske tidsskriftet Geophysical Research Letters.

- Lake Maracaibo er et område som er kjent for sin kraftfulle og hyppige tordenaktivitet. Takket være de to satellittene fikk vi gjennomført en unik observasjon av et gammaglimt som kun varte i 70 mikrosekunder og siden ble etterfulgt av et lyn, sier Thomas Gjesteland.

Observasjonen er et gjennombrudd i forståelsen av det gåtefulle gammaglimtet, som ble oppdaget på 90-tallet. Gammastråling er den mest energirike delen av det elektromagnetiske spekteret. Det er det samme som røntgenstråling, men med mye høyere energi.  Observasjonen den 27.oktober er første gangen man har identifisert rekkefølgen av radiopulser, gammaglimt og synlig lyn.

Dark lightning

En animasjon av hendelsen er å finne på hjemmesiden til Birkelandsenteret:http://www.uib.no/birkeland/en/artikler/2013/04/animations

Den 10. april i år ble det holdt en pressekonferanse om gammastråling fra tordenskyer under EGU møtet i Wien, hvor begrepet «dark lightning» ble introdusert og hvor man foreslo at gammaglimt kan oppstå i tordenskyer uten det synlige lynet. Resultatene til Østgaard og Gjesteland tyder imidlertid på at gammaglimt og synlig lyn er to iboende prosesser knyttet til elektriske utladninger i tordenskyer.