Hjem
Aktuelt
Historie

Gatelangs på nettet

Tidligere UiB-studenter står bak dingate.no, et nettsted hvor du kan oppdage lokalhistorie på en ny måte.

Hovedinnhold

Når du går forbi det gule huset i Nedre Korskirkeallmenning 4, er lett å ikke se lenger enn hostellet og det økologiske spisestedet som ligger der nå. Men som alle hus har også nummer 4 en lengre historie av dagligdagse ting, kuriosa og liv og død som har funnet sted der.

En dag midt på 1800-tallet, ble for eksempel kjøpmannen Hans Didrik Martens servert dårlig sauekjøtt her av kokken sin Det endte med at Martens satte seg ned og skrev et brev til slakteren, som han avsluttet på følgende måte: ”Har du ikje annet steinbukkekjøt at sende, saa kan du jorre nett ka fanen du ve.”

Gjør byen mer levende

Denne historien er bare en av mange som nå vil gjøre Bergen litt mer levende på dingate.no. Ideen til nettstedet kom da Tone Slotsvik gikk rundt i nabolaget sitt i Vågsbunnen.

– Jeg begynte å lete på nettet for å se om det fantes noe slikt, og da jeg ikke fant noe, tenkte jeg at da fikk jeg lage det selv. Tanken er at det skal bli gøy å gå ut i bergensgatene igjen, sier Slotsvik.

Tanken bak dingate.no er at man kan bli kjent med Bergens historie på en ny måte. Ved å knytte opp personlige historier og lite kjente fakta til adressene i byen, er håpet at byen skal bli mer levende for innbyggerne.

Dingate tar i bruk data fra BerGIS-prosjektet ved UiB, som knytter gamle folketellinger fra 1600-1900-tallet opp mot adresser. Dette supplerer de med utdrag fra eldre tekster og bilder fra UiBs billedsamling.

– Her kan du for eksempel finne kuriosaopplysninger som viser at personer gjerne var litt mer fargerike enn man tenker seg. Du kan lese om hus som har vært skjenkestuer, og morsomme historier, sier Slotsvik.

Planer om utvidelse

I første omgang konsentrerer dingate.no seg om Vågsbunnen og Bryggen, siden dette er den eldste delen av byen. Tanken er å utvide til andre deler av byen etter hvert, og få hjelp av andre som er interesserte i lokalhistorie.

– Litt som Wikipedia, men med oss som redaktører, forteller Slotsvik, som også nevner at det er kommentarfelt knyttet til hvert hus og gate på nettsidene.

For tiden jobbes det med et opplegg til ungdoms- og videregående skoler, og også en iPhone-app som tar i bruk GPS-teknologi slik at man kan få informasjon om husene man går forbi. Denne er planlagt lansert i løpet av våren.

Bak dingate.no er en liten gjeng med mastergrader i historie fra UiB. I tillegg til Tone Slotsvik arbeider Ingrid Myrstad og Silje deAmoriza med prosjektet, sammen med Christine Valde, webutvikler Pablo Pinochet og Anders Fält.

Enn så lenge arbeider de på fritiden, med pengestøtte fra Nettskap 2.0.