Hjem
Aktuelt
Krisen i Japan

UiB støtter Japan

UiB holdt informasjonsmøte om krisen i Japan, og lovte samtidig 10.000 kroner til hjelpearbeidet.

Hovedinnhold

Det går mange historier om den store roen som japanerne møter krisen med. For eksempel historier om skilt som henger utenfor private hjem om at toalettet deres er til fri bruk. Om hvordan godtebutikkene i Tokyo Disneyland delte ut gratis godteri til de 70.000 som var i parken da jordskjelvet og tsunamien rammet. Om hvordan høflighet og humor blir brukt i informasjonsarbeidet heller enn skremmeteknikker.

Og om en eldre mann på et evakueringssenter som utbryter ”Hvordan skal det gå med Japan?!” før en ung mann legger hånden på skulderen hans og sier ”Ta det helt med ro, når vi blir store skal vi bygge opp landet igjen.”

Førstelektor Benedicte Irgens ved Institutt for fremmedspråk brukte noen minutter på å fortelle disse historiene til et fullsatt auditorium på Dragefjellet skole, da UiB i partnerskap med de japanske studentene ved universitetet arrangerte et støttearrangement med informasjon om krisen.

– Det er en sindighet og ro i Japan overfor krisen som ikke finnes i de vestlige landene nå. Når jeg får panikkstemning av mediedekningen, går jeg inn på de japanske mediene for å roe meg ned, sa Irgens.

Facebook-gruppe

Det går 17 japanske studenter på UiB dette semesteret, og de har tatt initiativ til Facebook-gruppen Bergen for Japan. I tillegg til å samle inn penger på nettet, skal de gå rundt med bøsser hver lørdag, fortalte student Rie Konishi fra scenen.

Også Universitetet i Bergen deltar i innsamlingen, og viserektor for internasjonale relasjoner Astri Andresen kunne fortelle at UiB donerer 10.000 kroner til hjelpearbeidet i Japan.

Marian Guddal Hansen er koordinator for Hordaland Røde Kors, og hun ønsket initiativet til de japanske studentene velkommen. Samtidig inviterte hun dem til å bli med når Røde Kors skal samle inn penger til helgen.

Hansen kunne fortelle at 400.000 mennesker er evakuert i Japan på grunn av tsunamien, og ytterligere 200.000 er evakuert på grunn av faren fra atomkraftverkene.

Bredt program

Programmet for arrangementet dekket de største usikkerhetsmomentene ved krisen. Viserektor for utdanning og professor ved Institutt for geovitenskap Kuvvet Atakan fortalte om jordskjelvområdet Japan. Skjelvet som rammet tidligere i denne måneden var det femte største i historien, og ble målt i Bergen tolv minutter senere. Bare i dag har det vært tre skjelv større enn 6 på Richter’s skala i området, fortalte Atakan.

I tillegg snakket professor ved Institutt for fysikk og teknologi Jan S. Vaagen om atomkraft og atomkraftverk, mens førsteamanuensis Jan Oskar Engene fortalte om det ustabile politiske klimaet i Japan.

Studenter både fra Japan og Norge benyttet anledningen til å stille spørsmål til professorene om atomkraftverkene og jordskjelvsområdet.