UTDANNING

Stor pågang hos UiB på utdanningsmessen

Det er særlig profesjonsstudier, som juss og psykologi, som interesserer potensielle UiB- studenter.

Opptaksansvarlig på UiB, Anita Garden, informerer kommende studenter, Marthe...
Opptaksansvarlig på UiB, Anita Garden, informerer kommende studenter, Marthe Wold-Olsen (18) og Sandra Gabrielsen (17) om mulighet for utveksling ved UiB.
Foto/ill.:
Solrun Dregelid

- Det virker som om at de er interessert i disse fagene fordi de vil være sikker på å få jobb. Jeg snakket for eksempel akkurat med en jente som sa dette var grunnen til at hun vurderte juss eller psykologi. Jeg rådet henne imidlertid til å dyrke det hun var god på. Gjør man det, vil det trolig også føre til jobb, sier Anita Garden, opptaksansvarlig på UiB.

Sammen med syv andre UiB-ansatte og studenter, står hun på UiBs stand på årets utdanningsmesse i Grieghallen den 7. - og 8.februar. Rundt henne vrimler det av kommende studenter, hovedsakelig elever fra videregående skole, som ønsker å finne ut hva de skal bli og hvor de skal studere.

Populær UiB-stand

Valgene er ikke få. Norske og utenlandske universitet og høyskoler, folkehøyskoler, private og offentlige institusjoner, organisasjoner, fagutdanninger, opplæringskontor, videregående skoler og bedrifter står på rekke og rad for å konkurrere om elevene.

- Til tross for konkurransen har vi veldig stor pågang. Det har vi også hatt de andre årene, sier Garden.

Viserektor for utdanning, Kuvvet Atakan, mener dette kan ha sammenheng med at UiB er et meget anerkjent forskningsuniversitet.

- UiB er internasjonalt anerkjent. Dette vises tydelig på internasjonale rangeringer hvor vi er plassert som landets beste når det gjelder siteringer av vitenskapelige publikasjoner, sier Atakan.

I likhet med Garden mener han messen er viktig for å vise elevene at det ikke bare er profesjonsstudiene som fører til jobb.

- Vi har studietilbud som er fokusert på enkelte tematiske fagområder som klimaforskning, petroleumsforskning osv, men vi ønsker også å trekke studenter til fagområder som elever ikke nødvendigvis klarer å forbinde til en bestemt profesjon. På messen kan vi få forklart hva ulike studietilbud kan brukes til i ulike deler av samfunnet, sier viserektoren.

Utlandet frister

To venninner kommer bort til Garden. De ønsker å vite om mulighetene for utveksling ved UiB.

-Mulighetene er der absolutt, men det varierer fra fag til fag hvilke utenlandske universitetet de har avtaler med, informerer Garden.

Det viser seg at utlandet frister for begge de kommende studinene.

- For meg står det mellom å studere i utlandet eller ved UiB. UiB er aktuelt fordi de har fag jeg ønsker å studere. Jeg vurderer spansk, kinesisk eller historie, sier Sandra Gabrielsen (17).

Hun går i andre klasse på Bergens Handelsgymnas.

- Jeg er mest interessert i historie eller kunsthistorie. Det frister veldig å reise ut. Enten blir det et universitet i England, eller så blir det UiB, sier klassevenninne, Marthe Wold-Olsen (18).

Poenggrenser og sammenlikning

På andre siden av standen står fem nysgjerrige venninner og spør ut Daniel Furre. Han studerer juss på femte året.

- Som svært mange andre, lurte de på poenggrenser og forskjellen på studieløpet ved UiB og andre steder. Jeg kan ikke svare for andre universitetet sin del, men her i Bergen er arbeidsmengden på juss veldig jevnt fordelt utover i året. Vi har eksamen annenhver måned og blir ferdig med ett fag om gangen. Det tror jeg kan være en fordel, sier Furre.

At både Furre og Garden har gode svar til de potensielle UiB-studentene, er viktig for rekrutteringsarbeidet. For til tross for pågang på messen hadde UiB nedgang i antall søkere, fra 8676 i 2011 til 8561 i 2012.

-          Det er viktig å ha en studentsøkermasse som både har nødvendige kvalifikasjoner og er motiverte. Vi ønsker å treffe disse studentene og synliggjøre de mulighetene som ligger i våre studietilbud. Vi har ulike tiltak for dette, blant annet å gå i direkte samarbeid med enkelte videregående skoler. Det er imidlertid viktig å presisere at for UiB er kvalitet viktigere enn kvantitet, avslutter Atakan.