Aktuelt på UiB

Ny kunst på Campus

Gatekunstneren Jaz fra Argentina står bak det nye kunstverket på universitetsområdet. – En surrealistisk og figurativ tilnærming, oppsummerer leder for Estetisk utvalg, Siri Meyer.

Verket er signert den argentinske kunstneren Franco "JAZ" Fasoli.
Foto/ill.:
Walter Wehus

Verket, som er et slags speilbilde av en tohodet vær med to kvinner på ryggen, er plassert i Herman Fossgate, vis-a-vis Det samfunnsvitenskapelige fakultet.

Bak kunstnernavnet Jaz skjuler den 30 år gamle argentineren Franco Fasoli seg. Den siste halvannen måneden før bergensbesøket har han tilbrakt i Europa, og blant annet unnagjort en utstilling på et kunstgalleri i Spania. Like før Bergen besøkte han Stavanger i regi av NuArt-festivalen.

Til inspirasjon

Kunstneren ble invitert til Bergen av kunstnergruppen Bergen Street Art, med støtte fra Bergen Kommune. Det var også Bergen Street Art som foreslo å bruke Universitetet i Bergens vegg, forteller en representant for kunstnergruppen med kunstnernavn JohnXC:

– Når du ser på Bergen Sentrum er dette en god vegg å bruke for en kunstform som ennå ikke er fullt akseptert. Jeg tror mange vil se dette maleriet og elske det. Det er en god start, sier han.

JohnXC håper den enkle måten bildet er laget på – JAZ brukte bare to malekoster som var limt sammen – kan inspirere andre kunstnere.

– Veldig morsomt

Forespørselen om å bruke veggen kom fra Bergen Kommune. Siri Meyer, leder for Estetisk utvalg ved Universitetet i Bergen klarerte det på høyeste hold og sa ja:

– Vi har stilt veggen til disposisjon, med avtale om at kommunen skal male over kunstverket innen et halvt år om vi ikke synes det er fint, sa Meyer da arbeidet med kunstverket så vidt var kommet i gang.

Hun var svært glad da hun fikk se det ferdige resultatet:

– Jeg synes dette er veldig morsomt. Det er en veldig surrealistisk og figurativ tilnærming, sier hun.