Hjem
Aktuelt
Nanovitenskap

UiB har fått nanolaboratorium

Trond Mohn har bidratt med 12 millioner kroner til nanolaboratoriet som åpnet denne uken.

Stipendiat Thomas Reisinger forklarer gjestene hvordan laboratoriets clean...
Stipendiat Thomas Reisinger forklarer gjestene hvordan laboratoriets clean room fungerer. Fra venstre: Reisinger, Kåre Rommetveit, Dag Høvig og Trond Mohn.
Foto/ill.:
Kim Andreassen

Hovedinnhold

– Vi har allerede planer om å lage solceller, gassensorer og optikk til atommikroskoper, sier professor Bodil Holst ved Institutt for fysikk og teknologi til universitetet nyhetsavis På Høyden.

Det nye nanostrukturlaboratoriet er lagt til Institutt for fysikk og teknologi, hvor det første kullet med masterstudenter i nanovitenskap startet høsten 2010. Studiet i nanovitenskap har eksistert siden 2007.

Spurte om penger

Det var en gave på tolv millioner kroner fra Trond Mohn som gjorde prosjektet mulig, sammen med gaveforsterkningsmidler og Nanomat-midler på 6,3 millioner kroner fra Norges Forskningsråd. Onsdag 9. mars kunne Trond Mohn klippe snoren for det nyåpnede laboratoriet.

Initativet til laboratoriet kom fra professor Bodil Holst, som leder forskningsprogrammet i nanovitenskap. Instituttet sendte et brev til Mohn for å be om støtte, og fikk positivt svar etter tre uker, skriver På Høyden.

Stort behov

Også professor Karl Berggren, direktør for MIT Nanostructures Laboratory deltok i åpningen, og holdt tale for anledningen.

Han fortalte at det finnes et større behov for nanolaboratorier i verden enn man er klar over. Berggren la til at forskningen nå bare begrenses av forskerens egen kreativitet.

– Har man en idé kan man teste den med en gang, sier Berggren ifølge På Høyden.

UiBs forskningsprogram på nanovitenskap er tverrfakultært og involverer både Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Det medisinsk-odontologiske fakultet, Det humanistiske fakultet og Det samfunnsvitenskapelige fakultet.