Fysikk

Fysikere går til scenen

På lørdag skal femti fysikere fra tolv land vise bergenserne hvor morsomt faget deres kan være. Da kreves det ikke bare kunnskap om ting som smeller, men også om teatersport.

SI JA: Skuespiller Tormod Løvold fra Bergen Impro Laug instruerer fysikerne i viktigheten av å være positive og åpne for andres idéer når man står på scenen.
Foto/ill.:
Walter Wehus

Hovedinnhold

– Var det vanskelig? Nei? Det skal være vanskelig.

Skuespiller Tormod Løvold fra Bergen Impro Laug ser overrasket ut. Et helt rom fullt av fysikere har nettopp vandret rundt mens de har beskrevet ting som noe helt annet enn det de er. "That's a cow on the meadow, under the mountains", sier en av deltakerne når hun går forbi sofaen i hjørnet av rommet.

– Kanskje dere fysikere er spesielt kreative, sier Løvold.

Årlig konferanse

Euro Physics Fun har eksistert siden 2004, og er et nettverk for fysikkshow. Dette kan være alt fra spektakulære sceneopptredener som blir holdt to ganger i året, til studenter som reiser ut og besøker klasserom hver eneste dag. Det de har felles er at de tar utgangspunkt i fysikkunnskapene sine for å glede, forundre og forhåpentligvis gjøre publikum interessert i fysikk.

Nettverket samler 44 show i 22 land, og deltakere fra tolv av landene er i Bergen denne uken for Euro Physics Fun sin årlige konferanse. Det betyr utveksling av ideer, presentasjoner, og ikke minst et kurs i sceneteknikker.

Fysikk og improvisasjon

Doktor Hans Hagemann er høy og distingvert, og med sitt grånende hår skiller han seg ut fra resten av deltakerne som stort sett er studenter og doktorgradsstudenter. Han ser klare likheter mellom øvelsene i teatersport og fysikk, men også med volleyball, som han er en lidenskapelig spiller av:

– Det er veldig viktig med vekselspill. Om noe går galt må man kunne stole på medspilleren sin, sier Hagemann, som foreleser i kjemi på Universitetet i Genève.

Sammen med to andre deltakere er han en del av Chimiscope, et fysikkshow som startet i Sveits i november, og som allerede har underholdt 600 skoleelever med vitenskap. Hagemann venter 500 til frem mot sommeren.

Svevebrett og nitrogen

– Det blir nok mye latter utover dagen, sier Ragnhild Schrøder Hansen.

I tillegg til å være doktorgradsstipendiat på UiB, sitter hun i det internasjonale styret for Euro Physics Fun, og deltar også i den lokale avleggeren Fysikkshow Bergen.

Nå ser hun frem til lørdagen på VilVite, hvor alle de ulike showene skal ha hver sin stand. 400 liter flytende nitrogen og et brett som svever over seks meter med magnetskinner er bare noen av ingrediensene.

– De fleste av dem som er med har stått på en scene før med showene sine, men de er stort sett selvlærte. Det er bra å lære teknikker og triks for å samarbeide, og for å bli tryggere på scenen, sier hun.

Samarbeid om idéene

Det å samarbeide på scenen er en av de viktigste tingene Tormod Løvold lærer bort i dag.

– Når jeg går på scenen har jeg ikke idéer til å fylle en time. Jeg har idéer for rundt femten sekunder. Forhåpentligvis vil jeg få hjelp av dem rundt meg, forteller han mens fysikerne sitter i ring på gulvet og følger med.

For å få til dette samarbeidet lærer han bort teknikker fra teatersport: I én av øvelsene sitter fysikerne i en sirkel og skal slenge ut rare forslag til en ny oppfinnelse.

– Når noen kommer med et forslag, så vær oppmuntrende. Si ja! og bygg videre på idéen, formaner Løvold.

– La oss bygge en paraply av papir.

– Ja!

Vil du se fysikerne i aksjon, må du ta turen til VilVite på lørdag klokken 11.