Hvorfor skremmer døden oss?

Få snakker om det, men alle vet det: Vi skal alle dø! Slik startet Grete Eriksen teksten som vant UiB, BT og Studentersamfunnets skrivekonkurranse om kunnskap.

Grete Eriksen er masterstudent i sykepleiervitenskap. Gjennom studiet har hun klart å sette ord på ting hun har tenkt på lenge - nemlig vår frykt for døden.
Foto/ill.:
Paul S. Amundsen

Masterstudenten ved sykepleievitenskap, UiB, valgte altså døden som tema i sitt innlegg som ble publisert i BT samme dag som Christiekonferansen, den 25.april.

Uventet bidrag

- Dette var en tekst vi ikke hadde forventet oss. Skribenten har valgt å skrive om noe vi alle vet, men ikke vil vite. Hun har beskrevet temaet på en kortfattet og presis måte slik at leseren er nødt å forholde seg til teksten, var juryens begrunnelse for avgjørelsen.

I juryen satt BTs debattredaktør Hilde Sandvik, Daniel Nygård, rådsleder i Studentersamfunnet og redaktør i studentmeninger.no, og Anneken Sperr, postdoktor ved Universitetet i Bergen. 2. plassen gikk til student i sammenliknende politikk, Kim Arne Hammerstad og delt 3. plass til studentene Tove Kristina Tordsson og Lone Jørgensen.

Fikk inspirasjon fra arbeidsplassen

Eriksen fant inspirasjon til innlegget fra sin arbeidsplass. De siste tre årene har hun jobbet på en gastrokirurgisk avdeling på Haukeland sykehus.

- Masterstudiene har gjort at jeg har reflektert mer rundt det som skjer på arbeidsplassen. De har også gjort meg bedre i stand til å sette ord på tanker jeg har gått rundt med lenge, men ikke klart å sette ord på, sier Eriksen.

Tankene hun nå endelig har klart å få ned på papiret er følgende:

- Den medisinske vitenskapen har kommet veldig langt og gjør at de fleste kan leve veldig lenge, også med sykdom. Men, i iveren etter å få folk til å leve lengst mulig, glemmer vi kanskje pasientens ønsker og tanker i den mest sårbare perioden i livet deres, sier Eriksen.

Utrednings-livbøye

Hun mener mange dyre og smertefulle utredninger kunne vært unngått hvis helsevesenet og samfunnet generelt hadde hatt et mer naturlig forhold til døden.

- Det er lettere å bestille en utredning enn å snakke med pasienten og pårørende om hva som er deres ønsker i livets siste fase, sier masterstudenten.