Ungdomsskole

Vekker kjærlighet til informatikk

Lek med tall, roboter og en velsmakende pizzalunsj var noen av postene på programmet da Institutt for informatikk fikk besøk av nysgjerrige ungdomsskoleelever.

KJÆRLIGHET TIL FAGET: Koordinatene på rutearket utgjorde til slutt et hjerte.
Foto/ill.:
Elin Stensvand

Hovedinnhold

TEKST: ELIN STENSVAND

- Er det noen som har en formening om hva informatikk er? Ingen?

Siv Midtun Hollup, postdoktor i Bioinformatikk, har fått i oppgave å gi de frammøtte en introduksjon til informatikk og programmering. Med seg har hun informatikkstudentene Baste Buanes, Tore Myklebust og Lasse Vanebo.

9. klassingene er tydeligvis morgentrøtte, eller bare litt sjenerte. De sitter i Auditorium C på VilVite-senteret og skal i løpet av dagen få et innblikk i hva informatikk egentlig er og hva det kan brukes til. Foreløpig er ingen varme nok i trøya til å rekke opp hånden.

Ka vil DU bli?

Institutt for informatikk har i flere år vært med på prøveprosjektet «Ka vil DU bli?» i regi av Bergen kommune. Her får ungdomsskoleelever være en dag i en bedrift eller en utdanningsinstitusjon og følge med på hvordan arbeidet foregår, i tillegg til å utføre oppgaver selv. Midtun Hollup leder dette arbeidet på Institutt for informatikk.

Les også: - Best i landet

Oppgaveløsing

Det er tid for oppgaver. Elevene får beskjed om å tegne noen utvalgte koordinater inn på et ruteark og trekke streker i mellom punktene. René Sangøen og Axel Fagerbakke fra Sandgotna ungdomsskole gjør seg fort ferdige med den første oppgaven.

- Det ble et hjerte!

I den andre oppgaven skal de finne koordinatene for veien hjem fra Rema 1000 på det samme rutearket. Også denne utfordringen tar guttene på strak arm og de finner fort fram til det riktige svaret.

– Matte er gøy

Det er klart flest gutter blant elevene som har tatt turen til VilVite-senteret denne dagen. På bakerste rad finner vi likevel Maise Bakri og Abinah Muraleetharan. De to jentene kommer fra Holen skole og syns matte er spennende.

- Det er gøy å løse oppgaver, synes Maise, som slett ikke ser bort fra at hun en dag kunne tenke seg å studere informatikk.

Dataspilldesigner

På nabobordet sitter Lars Erlend Øvrevik fra Kjøkkelvik ungdomsskole. Han drømmer om å bli dataspilldesigner. Masterstudent, Lasse Vanebo, råder han til å satse på realfag på videregående.

- Spesielt matte er viktig. Det får du alltid bruk for, mener han.

Både Vanebo og Midtun Hollup koser seg med å formidle faget sitt til ungdomsskoleelevene.

- De som sitter rundt oss her er fremtiden og de skal finne på nye, kule ting. Men først må vi begynne med det helt grunnleggende. Det er viktig, sier Midtun Hollup.

- Det er kjekt å prate om fagfeltet sitt, mener Vanebo.

- Man kan gjøre mye artig med programmering. Det viste seg at noen av 9. klassingene driver på med dette på fritiden allerede, forteller han.

- Noen av dem ble faktisk igjen etter at opplegget var over i går. De var veldig interesserte og stilte mange spørsmål, smiler postdoktor Siv Midtun Hollup.