Hjem
Aktuelt
ALUMNUS

En veldig stor familie

Jill Walker Rettberg har ansvaret for å samle de opptil 40.000 alumnene ved Universitetet i Bergen.

Foto brukt som illustrasjonsbilde ifm saken «A very large family» i Hubro...
Foto brukt som illustrasjonsbilde ifm saken «A very large family» i Hubro international edition 2012/2013. Bildet tatt januar 2012 i Egget på Studentsenteret ifm internasjonalt studentmottak.
Foto/ill.:
Paul Sigve Amundsen

Hovedinnhold

UiBs første internasjonale alumnusarrangement finner sted i London fredag 31. august.

Jill Walker Rettberg vokste opp med to University of Cambridge-alumnuser til foreldre. Hele sitt liv har de reist på alumnitreff i Cambridge, ikke nødvendigvis for å møte gamle venner, men fordi «det alltid er så mange interessante mennesker der». Det kan ha hatt noe å si for den australskfødte forskerens entusiasme for alumnusarbeidet ved Universitetet i Bergen (UiB). Walker Rettberg er professor i digital kultur og ble sist høst leder for UiBs alumnusprosjekt. Forskeren tror at hun er valgt både for sitt alumnusengasjement og for sin store faglige interesse for sosiale medier.

– Jeg er nerd på nettkommunikasjon og har tenkt mye på hva som er den beste plattformen for alumnuskommunikasjon. Vi har bestemt oss for å holde det på UiB sin nettplattform, selv om det på kort sikt ville ha lønnet seg å bruke LinkedIn eller Facebook, fordi man der finner en stor del av UiBs alumner. Men vi har valgt å gå for en løsning som skal være langvarig, da kan vi ikke ta sjansen på kanaler som er eid av andre enn oss selv.

Tusenvis vender tilbake til UiB

På UiB kan alumnene melde seg inn i faggrupper og i tillegg gå på arrangementer som er åpne for alle alumner. I forbindelse med åpningen av UiBs store aula i 2014 er det planlagt et kjempearrangement der man venter tusenvis av alumner. Også utenlandske, man kan nemlig registrere seg som alumnus allerede etter ett semesters studieopphold ved UiB.

Hvorfor har alumnus-arbeidet kommet så sent i gang ved UiB?

– Jeg vet ikke helt, men nordmenn er litt sjenerte, de er påvirket av janteloven og liker ikke å skryte for mye. Vi ønsker å bidra til en større stolthet over at de har en bakgrunn fra et godt universitet i en spesiell by.

Alumner fra Universitetet i Bergen gjennomsyrer hele det norske samfunnet, og vi finner dem også spredt over hele verden. Vi har avdøde kanoner som forskeren, eventyreren og menneskerettighetsforkjemperen Fridtjof Nansen, mannen som oppdaget lepra-basillen, Armauer Hansen og den anerkjente statsviteren Stein Rokkan. Dessuten har nålevende forfattere som Karl Ove Knausgård og dramatikeren Jon Fosse begge en fortid fra UiB.

Alumnus hotspot London

I august blir det et stort treff for alumner i London.

– Det viser seg at veldig mange tidligere UiB-studenter har base i London. Det faglige er det viktigste, men det sosiale er også viktig. Vi ønsker at tidligere UiB-studenter skal ha Universitetet i Bergen som en viktig del av identiteten sin hele livet. Vi er i ferd med å endre tankemåte. Ledelsen vi har hatt ved universitetet de senere årene har vært tydelige på at man skal føle stolthet ved å tilhøre Universitetet i Bergen. De har løftet ritualene til en synligere plass og man kan merke at holdningene hos studentene er preget av større stolthet, sier Walker Rettberg.

I Norge er det nytt med alumnusnettverk ved breddeuniversitetene. Det har vært tydeligere ved profesjonsstudiene, som lege, jurist og tannlege, mens samfunnsvitere, humanister og naturvitere har manglet felles møtesteder. I land som USA har alumnusnettverkene vært sterke lenge. Ved UiB er man altså klare til å samle alle som har utdannet seg ved dette forholdsvis lille, men innenfor mange fagfelt, viktige universitetet på kanten av Europa. 

Denne saken sto opprinnelig på trykk i UiBs engelskspråklige forsknings- og utdanningsmagasin Hubro international edition 2012/2013.