Hjem
Aktuelt
Havforskning

Prestisjetungt FN-verv til UiB-professor

Peter M. Haugan vil jobbe for bærekraftig forvaltning av verdenshavene som ny viseformann i UNESCO-utvalg.

Hovedinnhold

Haugan ble oppnevnt til det prestisjetunge vervet som viseformann i UNESCOS Intergovernmental Oceanographic Commision (IOC) under utvalgets siste generalforsamling. Peter M. Haugan er til daglig instituttleder på Geofysisk Institutt, men i IOC er det ikke først og fremst lokale forskningsprosjekter som opptar ham.

- Det som motiverer med vervet er muligheten til å underbygge forvaltning brukt til det beste for alle land, ikke bare de som er sterkest på vitenskap og teknologi, sier han.

Målsetningen til IOC er å øke kunnskapen om havet for å sikre en bærekraftig forvaltning av det marine økosystemet. Blant de konkrete ansvarsområdene har tsunamivarsling vært spesielt aktuelt de siste årene. De nylige ødeleggelsene i Japan ble omtalt i åpningen av årets generalforsamling, og Haugan trekker fram viktigheten av å dele data og teknologi.

Gjør kunnskapen tilgjengelig

- Da det var tsunami i Det indiske hav for noen år siden var det ikke alle land som ønsket å utveksle informasjon. Har man utført en kjernefysisk sprengning vil man ikke nødvendigvis melde om at man har målt et jordskjelv.

Ett av prosjektene kommisjonen vil jobbe med fremover er en FN-plan om å få i stand regelmessige tilstandsvurderinger av alle verdenshav. Der blir utvalgets ideal om åpenhet et sentralt element.

- Vi ligger godt an i våre havområder, men andre steder vet man mye mindre om hvordan det står til med miljøtilstand og ressurser. Undersøkelser satt i et regelmessig system har man ikke hatt tidligere. Det å gjøre kunnskapen likt tilgjengelig for alle som trenger det, er blant de viktigste målsetningene til IOC, sier Haugan, som vil inneha det nye tunge vervet frem til 2013.

Regionen han skal representere omfatter alle vesteuropeiske land, blant dem tunge marine aktører som USA og Canada. Haugan er også medlem i den norske UNESCO-kommisjonen.

 

Fakta om IOC

IOC har jobbet for å øke kunnskapen om hav og kyst og dets ressurser mot en bærekraftig utnyttelse av det marine økosystemet siden 1960. Kommisjonen arbeider for internasjonalt samarbeid og koordinering av programmer for forskning, tjenester og utdanning IOC har sponset en rekke viktige internasjonale forskningsprogrammer de siste 30 år.