Hjem
Aktuelt
Opprørene i Egypt

Frykter for Egypts skatter

Forskere ved UiB følger situasjonen i Egypt nøye, og er urolige for hva som vil skje med landets kulturarv.

Hovedinnhold

Den ustabile situasjonen i Egypt har ført til at flere museer og gravplasser har blitt plyndret. Fredag kveld brøt tyver seg inn gjennom glasstaket på museet i Kairo, som inneholder 120.000 gjenstander fra Egypts historie. To mumier er bekreftet ødelagt, det samme gjelder en båtmodell, gullgjenstander og flere montre.

Zahi Hawass er leder for de antikvariske myndighetene i Egypt, og var vitne til hendelsene.

”Hjertet mitt er knust og blodet mitt koker. Jeg føler at alt jeg har gjort de siste ni årene har blitt ødelagt på en dag, men alle inspektørene, unge arkeologene og administratorene ringer meg fra utgravninger og museer over hele Egypt for å fortelle meg at de vil gi livene sine for å beskytte antikvitetene våre. Mange unge egyptere er i gatene for å prøve å stoppe de kriminelle”, skriver han på bloggen sin. (Siden internettet i Egypt fortsatt er nede, måtte han fakse blogginnlegget til kolleger i Italia, som publiserte det for ham.)

 Kan bli som i Baghdad

– Jeg blir helt dårlig bare ved tanken på at disse skattene skal gå tapt, sier professor i Midtøste-historie ved Universitetet i Bergen, Anders Bjørkelo, til Aftenposten.

Han forteller til avisen at han er mest bekymret for nettopp Det egyptiske museet i Kairo:

– Det er veldig utsatt og mister man kontrollen der kan vi risikere plyndringer på linje med det vi har sett i Bagdad. Det er uerstattelige ting som er der, og det er et tap for menneskeheten hvis dette forsvinner, sier han til avisen.

Bjørkelo forteller at det var i Egypt mye av menneskehetens historie startet, både skriftspråk, litteratur, tenkning og filosofi.

– Jeg har ikke panikk, men jeg er urolig, sier Bjørkelo til Aftenposten.

Egyptere tar affære

Også doktorgradsstipendiat Pål Steiner er bekymret for Egypt. Han forteller til Bergens Tidende at mange internasjonale arkeologer er tilbakekalt fra utgravningsområdene, og sier det er usikkert om hæren har kapasitet til å sikre utgravningene.

– Det er stor grunn til å uroe seg for landets kulturarv, sier Steiner til BT.

Samtidig har han også registrert, sammen med Hawass, at egyptere flest tar affære for å hindre katastrofe.

– Innbyggerne i Qurna har tatt på seg oppgaven å beskytte embetsmannsgraven som ligger på vestbredden av Luxor. At innbyggerne tar et slikt ansvar vitner også om at egypterne er svært stolte av kulturarven, sier Steiner til BT.

Han sier også til avisen at han tror det er banditter som står bak plyndringene, og får støtte av Hawass:

”Kriminelle og folk uten samvittighet raner sitt eget land. Om lysene gikk i New York eller London for bare én time, ville det skjedd kriminalitet. Jeg er stolt over at egypterne vil stoppe disse kriminelle for å beskytte Egypt og landets arv,” skriver Hawass på bloggen.

Den 17. februar skulle det holdes en pressekonferanse på museet i Kairo for å presentere nye funn om familien til Tutathankamon.