Hjem
Aktuelt
Nyhet

Tester hjernen via mobilen

Smarttelefoner åpner nye muligheter for hjerneforskningen. En ny UiB-studie vekker internasjonal oppmerksomhet.

Nå kan du teste psyken med UiB-utviklet mobil-app.
Nå kan du teste psyken med UiB-utviklet mobil-app.
Foto/ill.:
Colourbox

Studien fra forskergruppen Bergen fMRI Group viser at en mobilapp gir like pålitelige resultater som laboratorieforsøk. Med en app kan forskerne samle inn store datamengder på en langt enklere og rimeligere måte enn det som hittil har vært mulig.

Ideen til mobilappen oppstod for to år siden, da Josef Bless lyttet til musikk på mobilen sin.

– Jeg hørte at lyden av de ulike instrumentene ble distribuert til hvert sitt øre. Det slo meg at dette var svært likt de lyttetestene vi bruker for å måle hvordan hjernen arbeider. Ved såkalt dikotisk lytting blir hvert øre presentert for ulike stavelser samtidig, og lytteren må identifisere hvilken lyd som er klarest. Testen indikerer hvilken hjernehalvdel som er mest aktiv når vi bearbeider språk, forteller Bless, som arbeider med en doktorgrad i psykologi ved UiB.

Gratis app
Appen for dikotisk lytting heter iDichotic og ble gjort gratis tilgjengelig i iTunes App Store i 2011. Vel ett år senere hadde 1000 personer lastet ned appen, og rundt halvparten sendte inn sine resultater til forskernes database.

Forskerne analyserte de 167 første innsendte resultatene og sammenlignet disse med laboratorietester på 76 personer i Norge og Australia. Resultatene er publisert i tidsskriftet Frontiers in Psychology.

- Vi fant ut at resultatene fra mobilappen var like pålitelige som de kontrollerte laboratorietestene. Dette viser at smarttelefonen kan brukes som verktøy for psykologiske tester, noe som åpner spennende muligheter, sier Bless.

Vekker oppsikt
Appen fra Bergen er de siste dagene omtalt på flere hundre nettsteder i blant annet India, USA og en rekke europeiske land. I løpet av fire dager har over 5000 personer lastet ned appen.

- Når folk sender inn testresultater fra hele verden, får vi en spennende og unik database. Disse dataene kan vi bruke videre i forskningen, sier professor Kenneth Hugdahl, som leder Bergen fMRI Group. Han har tidligere mottatt det europeiske forskningsrådets stipend ERC Advanced Grant for sin hjerneforskning.

Forskerne har også utviklet en egen versjon av iDichotic beregnet på schizofrenipasienter som er plaget av hørselshallusinasjoner. Appen skal trene dem til å bli mer bevisste på ytre lyder, slik at de blir bedre rustet til å luke ut stemmene de hører i hodet.

- Med mobilen som verktøy blir tester og trening tilgjengelig for pasientene hvor de måtte være, uten at de trenger å komme til laboratoriet, påpeker Josef Bless.

Appen iDichotic er utviklet i samarbeid med Kenneth Hugdahl, René Westerhausen og Magne Gudmundsen.

Test deg selv
Du kan laste ned iDichotic fra iTunes App Store. Lyttetesten tar tre minutter og forteller deg hvilken hjernehalvdel som er mest aktiv i språkbearbeiding. De fleste bruker hovedsakelig venstre hjernehalvdel, mens for noen (deriblant mange venstrehendte) er høyre hjernehalvdel mest aktiv. I tillegg måler testen oppmerksomhet ved å fokusere på ett øre av gangen. Du kan sende inn resultatene til forskerne hvis du vil. Appen er foreløpig tilgjengelig for iPhone og iPod touch.