Forskningsnyhet

Kopierte Big Bang

Forskere fra UiB har deltatt i tester av teorier om universets tidligste utvikling. Testene er gjennomførte ved å kopiere Big Bang.

Bildet viser rekonstruerte spor av ladede partikler i ALICE sin hoveddetektor TPC (Time-Projection Chamber). De ladede partiklene ble dannet i en kollisjon mellom to blykjerner. (Ill.:Cern)
Foto/ill.:
CERN

Hovedinnhold

- Forsøket kan forhåpentligvis gi oss svaret på hvordan protoner og nøytroner ble  til, og gi oss viktige innsikter i universets tidligste utvikling, sier professor Anna Lipniacka ved Institutt for fysikk og teknologi til UiBs nyhetsavis På Høyden.

Lipniacka er deltaker i Atlas-prosjektet i Cern, som forsøker å løse gåtene rundt universets oppstandelse.

Teorien som er testet går ut fra at kvarker og gluoner fløt rundt i en plasmasaus i de første mikrosekundene etter Big Bang. Deretter bandt de seg sammen og dannet de protoner og nøytroner som bygger opp atomkjernene vi har i dag.

For å teste teorien kolliderte forskerne tunge blykjerner. Energien som oppsto ble så høy at kvarker og gluoner oppløste seg. Resultatet ble ørsmå dråper med urstoff, og bekrefter modellen om plasmatilstanden etter Big Bang, skriver På Høyden.

Eksperimentet indikerer at det nå er mulig å gjenskape urplasma i kontrollerte former, mener professor Joakim Nystrand ved Institutt for fysikk og teknologi. Han deltar på Alice-prosjektet i Cern, som sto i spissen for blykollisjonene.