Museumsprosjektet

Riksantikvaren besøkte museet

– Universitetsmuseet er enerådende i norsk arkitektur, sier riksantikvar Jørn Holme. Han ønsker at rehabiliteringen skal kunne starte i 2014.

Riksantikvar Jørn Holme fikk omvisning på Universitetsmuseet av rektor...
Riksantikvar Jørn Holme fikk omvisning på Universitetsmuseet av rektor Sigmund Grønmo og Kari Klæboe Kristoffersen ved museet.
Foto/ill.:
Walter Wehus

– Jeg har hatt lyst til å besøke museene i lang tid. Nebelongbygningen er helt unik. Den er som et slott eller et storting, sa riksantikvar Jørn Holme etter omvisningen.

Bygget som huser De naturhistoriske samlinger ble tegnet av danske Johan Henrik Nebelong, arkitekten som også tegnet Oscarshall og var assistent ved utformingen av slottet i Oslo.

Ønsker rask oppstart

Tirsdag 16. oktober fikk riksantikvar Jørn Holme omvisning i De naturhistoriske og De kulturhistoriske samlinger av rektor Sigmund Grønmo og Kari Klæboe Kristoffersen fra universitetsmuseet. Under besøket fikk han mer informasjon om Universitetet i Bergens prosjekt med å rehabilitere museet.

– Rektor har lagt frem gode planer for rehabiliteringen, og vi har hatt et nært samarbeid i flere år. Vi venter også på en startbevilgning over statsbudsjettet nå. Selv om museet ikke blir klart til grunnlovsjubileet i 2014 vil vi arbeide for å kunne starte arbeidet i 2014, sier Holme.

Han mener symbolikken er passende, siden det da vil være 150 år siden grunnsteinen til museet ble lagt, på femtiårsdagen for grunnloven på Eidsvoll.

Bygd som et slott

– Det finnes ingen andre universitetsbygninger i Norge som er bygd som et slott med en tilhørende slottspark. Museet er enerådende i norsk arkitektur som en 1800-tallsbygning, sa Holme, som la til at hele museumsområdet på Nygårdshøyden er viktig.

Riksantikvaren lot seg imponere av de opprinnelige, historiske samlingene i det naturhistoriske museet. Men også De kulturhistoriske samlinger, som ligger like bak Det naturhistoriske museet, gjorde inntrykk.

– Jeg vet ikke hvor godt bergenserne kjenner til at det ligger flere museer her, men det er viktig at flere folk kommer også hit, sier han.

Dagen før riksantikvarens besøk møtte Sigmund Grønmo også finansminister Sigbjørn Johnsen, og ga ham en kort gjennomgang av planene for Universitetsmuseet.