Ny bok

Bokutgivelse om Håkonshallen

750-årsjubileet til Håkonshallen avrundes denne måneden med en praktbok om historien til hallen og byen rundt den.

Hovedinnhold

Håkonshallen ble innviet i 1261, har brent ned flere ganger, spilt en rolle i det nasjonale forsvaret, blitt bombet, og vært kongesete. I tillegg har den fungert som kornsilo.

Da kunstneren J.C. Dahl og Lyder Sagen gjenoppdaget hallen på 1830-tallet var den nemlig et neglisjert stykke kulturhistorie som blant annet ble brukt til å lagre korn. Restaureringsarbeidet som startet var langt fra det første, og det skulle heller ikke bli det siste.

Les Hubro-artikkelen ”Steinhallen ved Vågen.

Med andre ord har Håkonshallen en fargerik historie, og det er denne som gjenspeiles i boken ”Fra kongssete til kulturminne” som nå blir gitt ut i et samarbeid mellom Bymuseet i Bergen og Universitetet i Bergen. Boken er en av flere markeringer av 750-årsjubileet til hallen, som har vært feiret gjennom hele 2011. Øverst i saken kan du se en video laget i forbindelse med den internasjonale konferansen om Håkonshallen tidligere i høst.

Fra lovgivning til sankt Sunniva

– Det har vært skrevet mye om Håkonshallen, men ikke en så bred og samlet fremstilling som i denne boken, som følger hallen helt fra 1261 til i dag, sier professor Ingvild Øye fra Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap.

Hun er redaktør for boken sammen med Anne Ågotnes på Bymuseet i Bergen.

Bokens syv hoveddeler baserer seg på foredrag som har blitt holdt under merkelappen ”Fortellinger fra festningen”. Historiker Knut Helle skriver om bergenshusområdet i middelalderen; Jørn Øyrehagen Sunde skriver om lovgivningen i kongsgården; filolog Åslaug Ommundsen skriver om Sunniva som skytshelgen for Bergen.

- Ikke vært samlet tidligere

Blant andre tema som tas opp i boken er ridderkulturen i tiden da Håkonshallen ble reist, hallens tekstilutsmykninger, restaureringer, og ikke minst et kapittel om Bergenshus i kart og tegninger.

– Disse kartbildene, fra Scholeus-stikket til 1800-tallet, har ikke vært samlet på denne måten tidligere, sier Øye.

Det såkalte Scholeus-stikket er et kobberstikk fra rundt 1580 som er det eldste bildet vi kjenner av Bergen.

Boken, som er på 150 rikt illustrerte sider, har det allmene publikum som målgruppe. Lanseringen finner sted i Håkonshallen torsdag 15. desember.