Hjem
Aktuelt

UiB-seier i Forsker Grand Prix

Marte Jürgensen fra Senter for internasjonal helse vant fredag den lokale finalen i Forsker Grand Prix.

Heseblesende kjapp forskningsformidling stod i fokus da den regionale finalen i Forsker Grand Prix ble holdt fredag kveld. På fire minutter hver skulle ni forskere få publikum interessert i sitt tema, før avstemning sendte fire av dem videre til kveldens superfinale. Og forskningen fenget publikum i Grand Selskapslokaler, som til slutt jublet fram Marte Jürgensen som den store vinner.

HIV-testing i hjemmet

Jürgensen er utdannet lege, og tar sin doktorgrad på Senter for internasjonal helse ved UiB. Hun fengslet publikum med slående statistikk og nære, personlige historier fra HIV-testing i Zambia.

Hennes studier viser at mange flere vil teste seg for HIV om de får anledning til å gjøre det hjemme. Publikum fikk servert førstehåndsberetninger fra beboere i landet om hvorfor tiltak for å flytte HIV-testing fra sykehjemmet er viktig, og dommerpanelet trakk fram engasjementet Jürgensen hadde for å ”redde verden”, i alle fall litt, med sitt arbeid.

Pirrende spenning

Første runde ble preget av frustrerende spennende cliffhangere der deltakerne kunne friste med all informasjon publikum skulle få bare de ble stemt fram til superfinalen. Dommerpanelet bestående av Alex Strømme fra NTNU, Camilla Svingen fra teateret og Linda Eide fra NRK ga tilbakemelding med henholdsvis akademisk tyngde, fremføringsstil og journalistisk teft som ekspertise.

I tillegg til Jürgensen skal også sølvvinneren Silje Mæland fra Uni Helse, og ph.d.-kandidat ved HEMIL-senteret, til den nasjonale finalen neste måned. Mæland hadde spilt inn video av pasienter med sammensatte problemer og vist det fram til 60 fastleger. Vi ble kjent med Ida, som ville ha fått 23 forskjellige diagnoser fra de forskjellige legene. De er mennesker, tross alt, og diagnosene kan påvirkes av legenes personlighet, fikk vi lære.

Den nasjonale finalen arrangeres søndag 2. oktober, da på Den Nationale Scene.