Universitetsrankinger

Her er høstens universitetsrankinger

I høstsemesteret offentliggjøres de tre store internasjonale universitetsrankingene: Shanghai, QS og Times Higher Education. Hva ligger bak tallene?

Shanghai skyline
Etter universitetsrangeringen fra Shanghai (bildet) kommer rangeringene fra QS World University rankings og Times Higher Education.
Foto/ill.:
Ingrid E. Tøsdal

Mange sier de ikke bryr seg om dem, men det er vanskelig å la være å lete etter sitt universitet når en av de store listene offentliggjøres.

Shanghai Jiao Tong University offentliggjorde sin Academic Ranking of World Universities torsdag 15. august. Her kom Harvard på topp, mens alle universitetene under 100. plass blir samlet i blokker. Universitetet i Bergen ligger i år i blokken 201.-300. Der har universitetet ligget stabilt siden 2008, da UiB gjorde et hopp fra blokken 301.-400. plass.

Shanghai-rankingen legger spesielt stort vekt på vinnere av Nobel- og Fields-priser. Alumni som har vunnet disse prisene teller ti prosent av vektingen, mens ansatte som har vunnet teller 20 prosent.

– Det at nobelpriser tilbake i tid gir så stort utslag er fint lite å gjøre noe med for oss som ikke har det. Vi må heller konsentrere oss om å få nobelpriser i fremtiden, sier rektor Dag Rune Olsen.

Han kommenterer at på Shanghai-rankingen havner UiB naturlig nok bak Universitetet i Oslo med sine flere nobelprisvinnere.

QS-rangeringen

10. september offentliggjøres QS World University Rankings. QS sammenligner verdens universiteter etter komplekse metoder og etter intervjuer med tusenvis av akademikere verden over. QS tar utgangspunkt i seks indikatorer:

• Omdømme blant vitenskapelig ansatte (teller 40 prosent)
  • Omdømme blant arbeidsgivere (10 prosent)
  • Siteringer per vitenskapelig ansatt (20 prosent)
  • Internasjonal andel av vitenskapelig ansatte (5 prosent)
  • Internasjonal andel av studenter (5 prosent)
  • Vitenskapelig ansatte per student (20 prosent)

Fra 2010 til 2011 steg UiB fra 133. til 121. plass på QS-listen. I 2005 lå UiB på en 320. plass.

Times Higher Education

Times Higher Education (THE), også en viktig ranking av verdens universiteter, blir offentliggjort 3. oktober. Når listen skal utarbeides ser THE på fem ulike kriterier:

• Læringsmiljø (teller 30 prosent)
  • Forskning (30 prosent)
  • Siteringer (30 prosent)
  • Inntekter fra kommersialisering (2,5 prosent)
  • Internasjonal sammensetning av ansatte, studenter og forskning (7,5 prosent)

– Det jeg synes er interessant med THE er hvordan vi utvikler oss når det gjelder siteringer, altså gjennomslaget forskningen vår har. Det er en veldig viktig faktor for oss, sier Olsen.

I fjor gikk UiB tilbake fra en 191. plass til en 228. plass på THE-rankingen. Dette var på grunn av at det ble gjort feil når antallet studenter skulle rapporteres til THE og QS-rankingene. UiB hadde likevel flest siteringer blant de norske institusjonene på listen.

Fra 2014 vil EU også publisere en årlig universitetsranking, U-Multirank. I november er UiB med å invitere til en nasjonal konferanse om slike rankinger.