Forskningsdagene

Forsker grand prix 2013

Stipendiater fra hele forsknings-Bergen konkurrerer i formidling på USF Verftet 19. september. Nils, Henriette, Ragnhild og Anders er UiBs kandidater.

De fire kandidatene fra Universitetet i Bergen
Disse representerer Universitetet i Bergen i Forsker grand prix 19. september: F.v. Nils Petter Oveland, Henriette Christie Ertsås, Ragnhild Schrøder Hansen og Anders Sivle.
Foto/ill.:
Ganesh foto

For fjerde år på rad inviterer Forskningsdagene i Bergen til Forsker grand prix.

I den innledende runden vil de elleve forskerne presentere sin forskning på fire minutter, men kun fire går videre til finalerunden. Her får de fire beste seks minutter til å fenge både publikum og dommerne.

Forskerne har brukt lang tid til å forberede seg, men hvem klarer å gå til topps når det virkelig gjelder?

Programleder: Selda Ekiz

Dommere: Frode Iversen, professor, UiO og  Julie Strømsvåg, journalist, TV2, Linda Børnes, leder av Proscen og Cornerteateret - og publikum.

Disse ph.d.-studentene stiller fra Universitetet i Bergen:

Henriette Christie Ertsås, Institutt for biomedisin:

Det er farlig å bli gammel. Når en kvinne kommer i overgangsalderen øker risikoen for å utvikle brystkreft. Normalt vil vevet rundt cellene minne dem på hvem de er. Dermed blir ikke en levercelle plutselig en tarmtott, til tross for at alle cellene i kroppen har identisk DNA. Cellens identitet avgjøres nemlig av mikromiljøet den vokser opp i. Men når brystene ikke lenger har en jobb å gjøre i den bedriften som utgjør reproduksjon, gir de blaffen i velmendende råd fra omgivelsene, og kan plutselig la seg rive med av en sjarmerende vekstfaktor, for så å vokse inn i evigheten. Henriette har sitt virke på institutt for biomedisin der hun til daglig iaktar cellenes flytende identiteter . Genene utgjør ingen fasit, de er et potensiale for variasjon, til tider korrupsjon – slikt blir det kreft av.

Ragnhild Schrøder Hansen, Institutt for fysikk og teknologi:

Lyn er enda mer utrolig enn vi hadde trodd! Inne i kanskje hvert eneste lyn skapes det korte glimt av lys med veldig høye energier som har fått navnet Jordiske Gammaglimt. Og til og med forskerne er overrasket over hvor ekstremt dette fenomenet er og er svært forundret over at så kraftig lys er mulig å skape i et lyn. Ragnhild Schrøder Hansen skal finne ut hvordan dette er mulig.

Nils Petter Oveland, Klinisk institutt 1

Ovelands doktorgradsarbeid handler om bruk av ultralyd for å oppdage punktert lunge (pneumothorax (PTX)) hos traumepasienter. For å beskytte ryggmargen er disse pasientene ofte plassert i ryggleie. Fri luft i brysthulen vil da legge se foran lungen og være svært vanskelig å oppdage ved både klinisk undersøkelse og røntgenbilde av brystkassen. Ultralyd av lungene er i flere studier vist å være mer nøyaktig enn røntgen. PTX er viktig å oppdage tidlig, fordi det ved denne tilstanden er en risiko for at økende trykk bygger seg opp inne i brysthulen og klemmer på hjerte og lunger (trykk PTX). Dette er en livstruende tilstand som kan behandles ved enkle tiltak som nål-punksjon eller innleggelse av thoraxdren for å avlaste trykket.

Anders Sivle, Institutt for fysikk og teknologi/Meteorologisk institutt:

Å nei, det regner. Men det var jo varslet sol! Har du blitt overrasket over været noen gang? Anders er statsmeteorolog. Etter å ha jobbet en stund med å varsle været, fikk han inntrykk av at varslene ikke alltid ble oppfattet slik tanken var. Å bli overrasket av en truende storm er i verste fall fatalt. Nysgjerrig startet han med en doktorgrad, for å finne ut hvorfor. Han reiste rundt omkring i landet. Der snakket han med bønder, malere, turledere, skoleelever og lærere. Noe av informasjonen på yr.no ble brukt og tolket annerledes enn han hadde tenkt. Det viste seg at særlig usikkerhet – hvor sikre varslene er – er en utfordring å formidle. Anders Doksæter Sivle er en sunnmøring som jobber på Meteorologisk institutt.

Flere kandidater med tilknytning til UiB

Disse kandidatene stiller fra andre institusjoner, men avlegger også sin grad ved UiB:

Helene Hisken Pedersen, CMR/Institutt for fysikk og teknologi

Randi Brendbekken, Uni Helse/Klinisk institutt 1