Feiret 155 nye doktorer

– Noen beskylder akademia for å være uinteresserte i den større allmennheten. Skal vi prøve å gjenerobre rommet? spurte Tor Bang i sin tale på vegne av nye doktorene i Håkonshallen.

En fullsatt Håkonshall, fotografert fra scenen.
Det var en fullsatt Håkonshall som hedret de nye doktorene ved Universitetet i Bergen fredag 30. august.
Foto/ill.:
Ole Henrik Kongsvik

Hvert semester er det tradisjon ved Universitetet i Bergen å hedre de nye doktorene. Fredag 30. august ble det arrangert doktorpromosjon for de 155 som leverte sitt doktorgradsarbeid og disputerte i vårsemesteret.

Klassekampen eller SoMe

Det var Tor Bang, som tok doktorgraden sin ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, som holdt tale på vegne av de nye doktorene. Han vektla samfunnsansvaret som forskerne har.

– Noen beskylder akademia for å være uinteressert i – og uinteressant for – en større allmennhet. Skal vi prøve å gjenerobre rommet? Vi behøver ikke vente på NRK eller Morgenbladet, for det er ingen mangel på kanaler. Vi får riktignok null publiseringspoeng for å delta i utviklingen av en artikkel på wikipedia, men vi får kanskje kontakt med forstandige mennesker med ny innsikt og nye metoder for kunnskapsutvikling.

Han mente også at de nye doktorene bør ta i bruk sosiale medier i større grad:

– Hvis Klassekampen ikke vil ha oss, har vi jo "SoMe". Ja, takk, sier jeg. For dem som synes at grensen går ved Facebook, har vi jo twitter?

Sterk akademisk tradisjon

– En doktorgrad er den fremste utdanning vi har å by på; den står i en sterk akademisk tradisjon og representerer det vitenskap dypest sett handler om, sa rektor Dag Rune Olsen i sin tale.

Den første doktorgraden ved Universitetet i Bergen ble avlagt i 1949 av Egil Alvsaker. På den tiden var det bare mellom en og to personer som disputerte hvert år.

Den første kvinnelige doktoren fikk UiB i 1964 da Thora Hartveit disputerte for den medisinske doktorgrad.

Har aldri vært flere

– Noen av dere vil være frustrerte over alt det dere ikke vet etter avlagt doktorgrad, snarere enn å føle dere som eksperter på feltet. Det er det ingen grunn til å fortvile over. Klart dere er eksperter! Men ekspertisen dere har opparbeidet ligger like mye i kunnskap om forskningens natur. Men så har nettopp denne kunnskapen da også varig verdi. Det enkelte forskningstema kan nok i større grad bære preg av å være «ferskvare», sa rektor Olsen.

Aldri har så mange avlagt sin doktorgrad ved Universitetet i Bergen, sa han fra talerstolen, før han avsluttet:

– Vi er svært stolt og glade på deres vegne og på institusjonens vegne. Gratulerer med dagen !