Universitetsliv

UiB samarbeider med BIFF

Bergen internasjonale filmfestival arrangerer filmvisninger for fagmiljøer ved universitetet. Det skal føre til flere gode debatter om viktige spørsmål.

Bilde fra filmen Inequality for all
Bilde fra filmen Inequality for All, som blir vist for studenter og ansatte ved Institutt for sammenlignende politikk og Administrasjon- og organisasjonsvitenskap.

– BIFF har alltid samarbeidet med universitetet, både om seminarer og debatter og opplegg til skoler. Det henger sammen med at BIFF har lyst til å være med å sette dagsorden og skape debatter, sier Håkon Tveit, som er ansvarlig for skolevisninger på Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF).

Filmene som vises er både et utgangspunkt for debatt i fagmiljøene, og god formidling for studentene.

Kombinert med forelesninger

I fjor ble samarbeidet mellom universitetet og filmfestivalen utvidet, ved at det ble satt opp visninger for interesserte fagmiljøer. Dette blir videreført i år, og en av dem som har vært entusiastiske for filmvisningene er vitenskapelig assistent og universitetslektor Dina-Kristin Midtflø ved Institutt for sammenlignende politikk. I samarbeid med andre fagmiljøer ved universitetet viser instituttet tre BIFF-filmer.

– Vi synes det er interessant å få belyst ulike tema og problemstillinger på en annen måte. Noen filmer har direkte kobling til emner vi har undervisning i. Andre ganger er det tema som vi vet studentene er engasjert i, forteller hun.

Filmvisningene blir kombinert med forelesninger. Bant annet får universitetet besøk av en foreleser fra sjøkrigsskolen i forbindelse med en dokumentarfilm om private hærer i Somalia.

Felles mål

Håkon Tveit på BIFF påpeker at samarbeidet med UiB fremdeles er i startgropen. Han sammenligner med skoleprogrammet, som på åtte år har vokst fra et publikum på noen hundre til 19.000 skoleelever.

– Det har kommet som resultat av at det vi gjør er faglig og politisk solid og spennende, og ryktet sprer seg. Det tror jeg det vil gjøre på universitetet også, sier han.

– Vi ser på universitetet som en ressurs for oss, samtidig som vi ser på oss som en ressurs for universitetet. Sammen kan vi få frem hva som forskes på av viktige ting, og sammen kan vi jobbe for at det blir flere gode debatter om viktige spørsmål.

BIFF finner sted 23. til 30. oktober.